Чорнослив вийде не з кожного сорту слив. Найкращий сухофрукт — з сортів, що мають дрібну кісточку, вміст цукру в м’якоті не менше 12 відсотків та кислоти не менше 1 відсотка. Колір шкірочки має бути густо-синій, з тонким восковим нальотом. Такі особливості мають різновиди Угорки та деякі інші сорти. Не годяться для приготування чорносливу дуже великі плоди, оскільки починають швидко загнивати та псуватись.
Оптимальна вага — до 40 г. Не підходять і недостиглі сливи, бо містять мало цукру. До речі, щоб плоди були особливо солодкими, досвідчені садівники радять припиняти поливати дерева за місяць до збирання врожаю.
РЕЦЕПТ ВІД «ПОРАДНИЦІ»: ВАРЕННЯ «СЛИВА У ШОКОЛАДІ»
На 2 кг чорносливу взяти 1 кг цукру, 100 г какао-порошку та трішки ваніліну.
Чорнослив розділити на половинки та засипати на ніч цукром. Уранці додати какао, ванілін та прокип’ятити на повільному вогні 1 год., регулярно помішуючи. Закрутити у підготовлених банках.