14 жовтня – День українського козацтва. Також у цей день відзначають День захисника України. Святкове родинне застілля на честь наших захисників можна зробити особливим. Для цього лише треба приготувати страви за стародавніми козацькими рецептами.
ГРЕЧАНИЙ КУЛІШ
Інгредієнти. По 200 г гречки, свинячої копченої грудинки та сала, велика цибулина, середня морквина, 4 середні картоплини, 1,5 л води, сіль — за смаком, зелень петрушки й кропу.
Затірка: 50 г сала, чайна ложка солі, 3 зубчики часнику.
Спосіб приготування. Розігріти пательню, викласти копчене й сире сало, нарізане кубиками. Смажити до шкварок, додати подрібнену цибулю, накрити кришкою й нехай умліває до м’якості. Покласти терту моркву, тушкувати хвилину. Додати крупу, добре перемішати, щоб кожну зернинку обволік ароматний жир. Одразу ж покласти картоплю, перемішати, тушкувати хвилину. Влити воду, посолити. Перемішати, накрити кришкою. Тушкувати до м’якості картоплі, приблизно 12–15 хв. Приготувати затірку: у ступці розтерти сало з часником і сіллю. Додати затірку й рублену зелень у готовий куліш і добре перемішати, накрити кришкою. Зняти з вогню й залишити на 5 хв. настоюватися.
ШПУНДРА
Інгредієнти. 0,5 кг свинячого окосту, 100 г копченого сала, по 2 буряки й цибулини, 250 мл квасу, 50 г борошна, олія, сіль, чорний мелений перець – за смаком, зелень петрушки, зелена цибуля, столова ложка соку лимона.
Спосіб приготування. Сало нарізати дрібними кубиками, обсмажити до шкварок. М’ясо нарізати великими шматками, обкачати в борошні з сіллю й перцем, обсмажити на сковороді зі шкварками до рум’яної скоринки. Цибулю нарізати півкільцями, обсмажити на олії до золотавого кольору. Буряк нарізати дрібними кубиками. Викласти на пательню буряк, м’ясо зі шкварками й цибулю. Тушкувати 5 хв. Додати лимонний сік, квас, посолити й поперчити, перемішати. Накрити кришкою, тушкувати 1 год. Подавати з рубленою зеленню.
Діана ШЕПЕЛЬ.