Передусім звертайте увагу на колір. Свіже якісне сало має білий колір із ніжно-рожевим відтінком. Жовтуватий або сіруватий — ознака старого сала.
Шкірка на салі має бути чисто вискоблена, без щетини, жовтуватого або коричневого відтінку (якщо смалили соломою). Товщина хорошого, смачного сала — 2,5–3,5 см. Добре просмалене сало може пахнути димом.
Аби не придбати сало кнура, треба опалити шматочок, який дають продавці на пробу. Салоло кнура має неприємний запах.
Свіже сало легко простромлює зубочистка. Жорстка шкірка свідчить про низьку якість продукту.
І обов’язково треба спробувати сало на смак. Воно має легко жуватися й бути смачним.
До слова, фахівці-гастроентерологи радять усім немолодим людям вживати сало, аби позбутися закрепів і проблем з жовчним міхуром. А ще з сала можна приготувати багато смачних страв.