Якщо не плануєте цьогоріч розмножувати кущики садової суниці, регулярно обрізуйте на ній вуса, радить дачниця з Одещини Оксана ТЕЛЮКОВА.
Адже на продовження роду кущ витрачає сили й віддає вусам дуже багато поживних речовин. Загущена суниця не дасть хорошого врожаю, каже пані Оксана. Крім того, в таких посадках зберігається висока вологість після дощів, погано циркулює повітря, ягоди уражуються сірою гниллю. Жінка ж завжди має вдосталь ягід і для родини, і на продаж вистачає.
Каже: коли обрізувати вуса – питання спірне. Одні господарі роблять це двічі за сезон: навесні та наприкінці літа. Однак, на її думку, обрізувати треба щоразу, коли в цьому виникає потреба. Перше обрізування господиня робить навесні, а потім, як потрібно, прибирає вуса і в період плодоношення, головне – не пошкодити при цьому ягоди. Адже під час достигання та одразу після цього вуса ростуть особливо активно.
Обривати їх не можна, застерігає пані Оксана, – потрібно обрізувати ножицями або секатором, щоб не пошкодити сам кущ та його кореневу систему. «Стрижку» слід виконувати у прохолодну суху безвітряну погоду. Зрізують вуса не біля самої основи, а залишивши кілька сантиметрів від материнського куща.
Якщо ж маєте намір розширити або оновити плантацію, в період плодоношення важливо позначити кущі, які дають найбільший урожай: ось із них і беруть розетки для розмноження. Вибір треба спинити на тих, що ростуть ближче до центру: вони найсильніші. Однак цю процедуру виконують вже ближче до вересня.
Після обрізування вусів пані Оксана розпушує землю на грядках, вносить органічні добрива та за потреби поливає кущики. Адже підживлює їх не лише в період цвітіння, а й під час наливання ягід. Для цього користується виключно органікою. Можна взяти компост: 1 кг розбавити у відрі води та полити кущики. Або ж протягом 2–3 діб настояти у відрі води 1 кг курячого посліду. Потім 1 частину цього настою розбавити у 10 частинах води. Усі підживлення потрібно здійснювати лише по вологій землі.