Гречаники — котлетки з вареної гречки — справжній бренд села Олишівка, що на Чернігівщині, символ гостинності місцевих жителів. Мешканка села Катерина Іванівна Гаєвська знає всі секрети приготування гречаників.
Як розповіла господиня, найкращі гречаники виходять, якщо спекти їх в печі, але й обсмажені на сковорідці — теж дуже смачні. Технологія приготування, каже, не менш важлива, ніж рецепт. Із правильно приготовленого фаршу гречані котлетки вийдуть ніжними і водночас не розпадатимуться. А для цього готовий фарш треба відбити — взяти грудку в руку і різким рухом «покидати» об миску. Тоді маса ущільниться, і сформовані котлетки не розпадуться. І хоча гречка й сама по собі дуже запашна, обов’язково додайте зеленої цибулі та часнику — так гречаники ще смачніші.
* 0,5 кг гречаної крупи
* 3 середні цибулини
* 2 яйця
* 200 г вершкового масла
* невеликий пучечок зелені часнику та цибулі
* чорний мелений перець (за смаком)
* сіль (за смаком)
* борошно для панірування
* олія для смаження
Гречку відварити до готовності, щоб була розсипчастою, додати масло. Дати охолонути. Перемолоти на м’ясорубці гречку, цибулю та часник. Додати сіль, перець. Ввести яйця, добре перемішати та відбити гречану масу. Сформувати невеликі котлетки (щоб їх було зручно перевертати на сковорідці) та обсмажити в розігрітій олії з обох боків до золотавої скоринки.
Замість борошна гречаники можна запанірувати в сухарях, тоді вони вийдуть із хрусткою скоринкою. Подавайте зі сметаною або грибним соусом.