Риба, запечена в солі, як любить співачка Оля Полякова, виходить дуже соковитою, ситною, але не калорійною. Перевага цієї страви — готувати її легко, рибка не буде пересоленою, вона вбере в себе саме стільки солі, скільки потрібно. При цьому способі приготування зберігаються всі вітаміни. Підійде будь-яка морська риба.
* 1 кг тушка риби зі шкіркою, головою і хвостом (наприклад, скумбрія)
* пачка солі (велика або дрібна)
* білки (близько 3 шт.)
* зелень (кріп, петрушка, розмарин)
* чорний мелений перець (за смаком)
Оскільки риба готується швидко, відразу включити духовку на 200 градусів. Білки відокремити від жовтків. Трохи збити білки виделкою на легку піну. Рибину випатрати, обрізати зябра. Черевце щільно набити травами. Поперчити. У відповідну ємність (каструльку) висипати всю сіль. Вилити білки, трохи перемішати — кашка виходить, як мокрий сніг. Половину соляної маси викласти у форму (деко) для запікання. Зверху — рибу. Засипати сіллю, що залишилася, і повністю, з усіх боків «запечатати» в ній рибу. Поставити в духовку на 25 хв. Якщо тушка 1,5 кг, готувати 30 хв., 2 кг — 35 хв. тощо. В результаті сіль зарум’яниться, утвориться щільна кірка. Перед подачею страви необхідно розбити кірку молоточком і розгребти сіль, очистивши від неї рибу. Викласти страву на тарілки і полити тонким шаром рослинного масла.
Відеорецепти від Олі Полякової шукайте на її Ютуб-каналі.