Мій чоловік — рибалка. Тому в нас удома канал «Полювання та риболовля» не вимикається! Там часто показують рецепти з рибою. І ось один із них — смажена риба в кукурудзяному борошні.
- 2 середні тушки риби
- кукурудзяне борошно
- 5 зубчиків часнику
- сіль (за смаком)
- олія (для смаження)
- столова ложка вершкового масла (для смаження)
У цьому рецепті використовується хек, але смажити в кукурудзяному борошні можна й коропа, й мойву тощо. Чим відрізняється риба в кукурудзяній паніровці? Тим, що панірування залишається хрустким навіть на наступний день. Для панірування підійде саме кукурудзяне борошно, а не крупа. Таке, яке використовують для приготування баноша.
Заздалегідь дістати рибу з холодильника, щоб контраст температур не був занадто великим. В іншому разі риба вийде сухуватою. Рибу почистити, промити та обов’язково обсушити паперовим рушником. З кожного боку риби зробити по 2 глибокі надрізи (щоб не деформувалася при смаженні). Посолити з усіх боків. Обкачати в кукурудзяному борошні. Залишити підсохнути близько 15 хв. Розігріти сковороду, влити олію. Коли почне шкварчати, викласти рибу на сковорідку. Олії не шкодуйте. Що менше олії, то більше риба її вбиратиме. Смажити рибу на середньому вогні спочатку з одного боку, поки добре підрум’яниться, і перевернути на інший (близько 7 хв. з кожного боку). В жодному разі не «тушкувати» її в олії. Коли риба буде практично готова, в сковороду покласти вершкове масло та розрізані навпіл зубчики часнику.
Коли часник розкриє аромат, полити рибу на сковороді ароматним маслом із часником. Зняти з вогню, досолити й поперчити за смаком і відразу ж подавати!
Анна КОЛЯДА. м. Бережани.