Курка може розкльовувати яйця з багатьох причин. Причому спочатку одна, а згодом цю звичку переберуть інші. Щоб відучити від цього, досвідчені господарі пропонують використовувати яйця-обманки.
Для цього беруть яйце, роблять у ньому з протилежних боків невеличкі отвори, видувають вміст і вводять усередину солоне тісто або ще й додають гірчицю. Отвори потім можна закрити зубною пастою, змішаною з крейдою. Скуштувавши таку «смакоту», курка припинить розкльовувати яйця. Замість яйця можна підкласти звичайну тенісний м’ячик — і вона швидко втратить інтерес, коли зрозуміє, що це несмачно й нецікаво.
Розкльовувати яйця кури можуть і тоді, коли їм у чистому вигляді дають яєчну шкаралупу, бо птиця звикає до запаху і сприймає яйця як їжу. Тому шкаралупу слід давати лише у складі мішанок, перед тим добре промивши, подрібнивши та висушивши. Якщо яйця псує лише одна курка, і ніщо не допомагає відучити від цього, її вилучають. До речі, якщо виявити таку птицю одразу важко, дехто ще й радить додавати в яйце-обманку трохи харчового барвника — він залишиться на дзьобі.
Схильність до розкльовування може бути особливістю породи. Таким курям нерідко підрізають дзьоб (роблять дебікірування), що унеможливлює псування яєць.
Утім, дуже часто причиною розкльову є незбалансована годівля та поганий догляд. У такому разі потрібно врізноманітнити раціон птиці вітамінами та мінералами, особливо кальцієм, розширити площу утримання та вигулу, збільшити світловий день.
Валентина ОМЕЛЯНЧУК.