Немає, мабуть, такого дому, де не печуть оладки. Це ж символ домашнього затишку, смачних сніданків, душевності та простоти. Мами, бабусі, дружини — всі їх смажать, особливо зранку.
Печуть і думають про щось своє: про те, що треба нагодувати родину ситно та смачно, а ще щоб недорого було… І навіть якщо вам випала доля перебувати зараз далеко від рідної домівки, приготуйте ці оладки та відчуєте, як стане тепло на душі. Є в рецепті секретний інгредієнт, який зробить їх дуже пухкими.
- 250 мл кефіру
- 40 мл води
- 1 яйце
- 240 г борошна
- 3 столові ложки цукру
- 0,5 чайної ложки солі
- 0,5 чайної ложки соди
- олія для смаження
У каструлю налити кефір, додати воду, перемішати. Поставити на слабкий вогонь, трохи прогріти, щоб було теплим — це обов’язкова умова пишних оладок! Тільки дивіться, щоб кефір не згорнувся грудочками!
В окрему миску вбити яйце, додати сіль і цукор, перемішати. За бажання додати дрібку ванілі. Влити кефір і ретельно перемішати. Поступово, в 2—3 прийоми, додати просіяне борошно, добре перемішуючи, щоб не було грудочок. Тісто має вийти доволі густим — не стікати з ложки, а важко сповзати тягучою масою. За необхідності додати ще борошна.
Коли все буде готове, наприкінці (це також умова пишності) додати соду й ретельно перемішати до утворення бульбашок. У розігріту олію викладати по столовій ложці тіста. Смажити з обох боків на середньому вогні приблизно по 3 хв. Готові оладки викладати на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру.
Ці оладки універсальні, готувати їх можна з будь-якими начинками: яблуками, грушею, чорницею та шматочками бананів. Несолодкі добавки (тоді додайте менше цукру в тісто — 1,5 столові ложки): нарізана кубиками варена чи копчена ковбаса, зелена цибуля, варені яйця.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.