Емоціогенна харчова поведінка — один із трьох типів порушення харчової поведінки, що призводить до переїдання.
Працює за принципом:
- коли мені сумно — я їм
- коли мене не люблять — їм
- страшно — їм.
Тобто людина їсть кожен раз, коли її переповнюють емоції.
ЯК ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ:
- Трапляється подія.
- Вона викликає у людини емоційний дискомфорт: страх, злість, розчарування.
- Людина не витримує й починає шукати, що її зараз могло б заспокоїти.
- Звертається до свого досвіду і виявляє, що це — їжа.
- Людина — їсть. При цьому потреби в їжі в організму немає.
Якщо така поведінка повторюється регулярно, з часом це може призвести до ожиріння, інсулінорезистентності, діабету.
Простий спосіб виявити нервове переїдання: якщо рука знову тягнеться за чимось “смачненьким”, поставте собі питання, чи задовольнить мене зараз з’їсти скоринку хліба?
Якщо так — ви зголодніли, варто нормально поїсти. Якщо ж вам хочеться саме цукерочку/ковбаску — ви заїдаїте стрес.
Проблему емоційного переїдання варто вирішувати не зі сторони харчування, а зі сторони емоцій. Спробувати розібратися: які саме емоції передують бажанню з’їсти шоколодку? Що саме я відчуваю в ситуаціях, коли мене тягне до печива?
Коли ми аналізуємо те, що з нами відбувається, у нас з’являється над цим контроль.