Здавалося б, зі звичних і доступних продуктів виходить не просто сирна запіканка, а дивовижний десерт. А все завдяки додаванню вершкового масла й окремого збивання білків і жовтків. Цікаво, що популярність до львівського сирника прийшла після публікації Дарії Цвєк, яка поділилася рецептом цієї страви в своїй книзі «Солодке печиво». Бувають також варіанти львівського сирника з додаванням маку, горіхів і цукатів.
- 500 г кисломолочного сиру (від 9% і вище)
- 150 г цукру
- 100 г вершкового масла (82,5%)
- 4 яйця
- 2 столові ложки манки
- чайна ложка крохмалю
- жменя родзинок (30 г)
- цедра 1 лимона
- чайна ложка солі
- дрібка ваніліну
ГЛАЗУР:
- 25 г вершкового масла
- 1,5 столової ложки молока
- 1,5 столової ложки какао
- 1,5 столової ложки цукру
Збити білки з сіллю на щільну піну. Жовтки збити з цукром до світлої маси. Додати м’яке вершкове масло, сир. Якщо у вас зернистий сир, обов’язково протерти його через друшляк. Збити суміш до однорідності. Додати манку, крохмаль, родзинки, цедру лимона і ще раз збити. У два заходи додати збиті білки, акуратно вмішуючи їх від низу до верху ложкою. Прямокутну форму добре змастити маслом. Перекласти суміш, розрівняти верх. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку. Випікати 55–60 хв. У процесі випікання сирник підніметься, але потім опуститься — так і має бути. Готовий сирник остудити.
Для глазурі змішати всі інгредієнти в сотейнику, прогріти на слабкому вогні до розчинення цукру. Полити теплою глазур’ю сирник. Залишити застигати на 2–3 год.
Діана ШЕПЕЛЬ.