Таке добриво особливо полюбляють помідори, баклажани, картопля, капуста, буряки, перець, цибуля, морква, бобові, малина, смородина, садова суниця, квіти.
Як приготувати поживу? Висушену та подрібнену в кавомолці шкаралупу поміщають у скляний посуд і заливають окропом (50 г на 1 л). Закривають кришкою та ставлять у темному прохолодному місці на 7–14 днів. Вода стане каламутною, з неприємним запахом. Однак це ознака того, що добриво готове. Залишається розбавити його водою 1:3 та поливати рослини.
Таку поживу дають раз на 2 тижні. При посадці капусти усіх видів подрібнену шкаралупу додають у кожну лунку. Достатньо 1 ч. л. порошку на 1 рослину. При весняному та осінньому перекопуванні порошок вносять у ґрунт.
Не підходить така пожива для щавлю, аґрусу, меліси, чорниці та базиліку.