Для кожної людини має бути індивідуальна норма споживання кави — з огляду на стан здоров’я. Приміром, гіпертонікам і людям зі збудливою нервовою системою й тим, хто страждає від розладів сну, безсоння, краще її не споживати зовсім. Бо, як відомо, кава містить кофеїн, який підвищує кров’яний тиск, «проганяє» сон, додає бадьорості.
Щодо пропорцій, тобто скільки належить брати води і натуральної меленої кави на одну порцію (чашку), то одностайної думки немає. Але традиційно вважається, що у 200 мл води слід класти 2 мірні ложечки (зазвичай додаються до кавоварок), тобто 14 г. Стільки ж уміщується у чайній ложці (з гіркою).
Часто згадувана пресою щоденна норма споживання кави у лікарів також викликає сумніви. Бо вміст кофеїну залежить від сорту кави (у робусті його трохи не вдвічі більше, ніж в арабіці), географії та умов вирощування, доведення до кондиції кавових бобів, зрештою, зберігання. Отож кожен споживач має сам визначити, після скількох чашок на день його самопочуття поліпшується. Про погіршення свідчать такі симптоми, як виникнення прискореного серцебиття (тахікардія), нервове збудження, відчуття паніки, тривоги, розлади нічного сну, розвиток безсоння.
Взагалі потрібно критично ставитися до рекомендацій щодо споживання кави, особливо від усіляких «кавових асоціацій», мета пропаганди яких — суто комерційна. Виробники і продавці кави часто замовляють, звісно, й оплачують медико-статистичні дослідження, щоб заохотити споживачів, отже, покупців. Тому часто висновки й начебто наукові дані можуть бути сфальшовані.
Наприклад, у результаті незалежних, проведених товариствами споживачів, лабораторних аналізів багатьох зразків так званої «кави без кофеїну» виявилося, що він там усе-таки є, причому в доволі значних кількостях. А дослідники з Університету Флориди (США), піддавши аналізу десятки зразків продуктів різних виробників, вивели середні цифри: в 10 чашках розчинної кави, на упаковці якої написано «не містить кофеїну», його стільки, скільки у двох чашках звичайної. У США і країнах Західної Європи навіть діє стандарт: в одній порції «кави без кофеїну» вміст цієї сполуки не має перевищувати 3 мг. Для порівняння: у чашці звичайної розчинної кави міститься 85 мг кофеїну, у склянці кока-коли — 31.
А втім, джерелом кофеїну є не лише кава, а й чай, шоколад, какао, так звані енергетичні десертні напої. Тож людям, яким протипоказана кава, це слід мати на увазі.
Віра МАЛА, лікар-дієтолог.