Настає час — і ваш малюк починає вживати прикорм. Знайомити його з новими стравами слід дуже обережно — починати буквально з половини чайної ложечки на день, поступово збільшуючи порцію. Так само обережно молода матуся має поставитися до нових інгредієнтів. У разі появи після їх вживання алергічних реакцій — почервонінь, висипів — тимчасово виключіть ці продукти з раціону.
Нерідко доводиться спостерігати, як малюкам 7–8 місяців мами дають скуштувати ковбасу чи інші «дорослі» продукти. Мовляв, хай звикають. Однак робити це категорично не можна. Звикнути вони ще встигнуть. А ось неабиякої шкоди здоров’ю дитини завдати можна.
Суп — одна з найважливіших і найкорисніших страв у раціоні дитини. Готувати його малюку потрібно обов’язково щодня свіжим. Спочатку суп варять із 1–2 інгредієнтів, що не містять грубої клітковини. Приміром, беруть по шматочку моркви, кабачка чи цвітної капусти. Перед цим, звісно, їх ретельно миють зі щіточкою. Спочатку приварюють моркву, потім додають капусту та кабачок. Кладуть овочі у киплячу воду — так краще зберігаються вітаміни. Варити овочі надто довго теж не потрібно. Потім їх збивають до однорідної маси з допомогою блендера і додають бульйон, у якому вони варилися. Суп має бути не густим і не занадто рідким, таким, щоб можна було зачерпувати ложечкою. Згодом до супів починають додавати цибулю, броколі, буряк, жовток перепелиного яйця, свіжу зелень, яку закладають за кілька хвилин до завершення приготування. Солити страви не рекомендують. Натомість дуже корисно додавати у суп кілька крапель оливкової олії. Можна замінити її соняшниковою чи іншою, хоча вони менш корисні.
Ось кілька порад від досвідчених мам. Максимально зберегти вітаміни можна, якщо готувати суп у пароварці — так страва вийде набагато кориснішою. Для приготування дитячих супів потрібно нарізати овочі на невеличкі шматочки. Візьміть необхідну кількість, з яких готуватимете суп, а ті, що залишилися, підготуйте, помийте, поріжте на шматочки та розкладіть по невеличких поліетиленових мішечках або загорніть у поліетилен і помістіть у морозильник. У кожен мішечок покладіть, скажімо, по шматочку кабачка, гарбуза, броколі, цвітної капусти, цибулі — залежно від того, з чого готуєте суп. Тепер щодня просто дістаньте з морозильника «порцію» та покладіть до каструльки. До речі, це ще й значно зекономить час!
Супи на м’ясному бульйоні починають давати у 10–11 місяців або навіть пізніше. Краще брати м’ясо кролика, індички, курки або нежирної яловичини. Щодо бульйону на кістках, то вже давно доведено, що він шкідливий навіть для дорослих. Коли вода закипить, у неї закладають та трохи проварюють м’ясо. Потім цю воду обов’язково зливають і наливають свіжу — і вже у ній варять суп зі шматочком м’яса.
Дітям до року в прикорм не вводять такі овочі, як помідори, огірки, білоголову капусту, бобові. Зараз по-різному ставляться до давання маленьким дітям картоплі. Це важка страва для дитячого шлунка, яка до того ж містить багато зовсім не потрібного дитині крохмалю. Крім того, картопляне пюре у чистому вигляді часто спричиняє у малюків закрепи. Тому картоплю якщо й дають, то лише невеличкими порціями у суміші з іншими овочами.
Важливе питання — коли починати прикормлювати дитину? У кожного — суто індивідуально. Але існує загальна ознака, за якою радять давати прикорм досвідчені педіатри: це відсутність відштовхувального рефлексу у дитини у відповідь на нову їжу. До того ж дитина має демонструвати інтерес до нових продуктів. Якщо немовляті зробили щеплення, у нього ріжуться зубки, різко змінились погодні умови, то прикорм краще відкласти.
Прикормлюють дітей лише ложкою. Часто мами хитрують і намагаються дати дитині рідкий суп чи кашу з пляшечки. Так, мовляв, простіше і швидше. Однак непоодинокі випадки, коли дитина після цього і у 4 роки відмовляється їсти з ложки.
І ще — готуйте суп обов’язково на якісній воді!
Людмила РОМАШКО.