Застілля по-козацькому. Шпундра та гречаний куліш - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Застілля по-козацькому. Шпундра та гречаний куліш

12 Жовтня, 2018
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Застілля по-козацькому. Шпундра та гречаний куліш
0
Поділилося
374
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

14 жовтня – День українського козацтва. Також у цей день відзначають День захисника України. Святкове родинне застілля на честь наших захисників можна зробити особливим. Для цього лише треба приготувати страви за стародавніми козацькими рецептами.

ГРЕЧАНИЙ КУЛІШ

Інгредієнти. По 200 г гречки, свинячої копченої грудинки та сала, велика цибулина, середня морквина, 4 середні картоплини, 1,5 л води, сіль — за смаком, зелень петрушки й кропу.

Затірка: 50 г сала, чайна ложка солі, 3 зубчики часнику.

Спосіб приготування. Розігріти пательню, викласти копчене й сире сало, нарізане кубиками. Смажити до шкварок, додати подрібнену цибулю, накрити кришкою й нехай умліває до м’якості. Покласти терту моркву, тушкувати хвилину. Додати крупу, добре перемішати, щоб кожну зернинку обволік ароматний жир. Одразу ж покласти картоплю, перемішати, тушкувати хвилину. Влити воду, посолити. Перемішати, накрити кришкою. Тушкувати до м’якості картоплі, приблизно 12–15 хв. Приготувати затірку: у ступці розтерти сало з часником і сіллю. Додати затірку й рублену зелень у готовий куліш і добре перемішати, накрити кришкою. Зняти з вогню й залишити на 5 хв. настоюватися.

ШПУНДРА

Інгредієнти. 0,5 кг свинячого окосту, 100 г копченого сала, по 2 буряки й цибулини, 250 мл квасу, 50 г борошна, олія, сіль, чорний мелений перець – за смаком, зелень петрушки, зелена цибуля, столова ложка соку лимона.

Спосіб приготування. Сало нарізати дрібними кубиками, обсмажити до шкварок. М’ясо нарізати великими шматками, обкачати в борошні з сіллю й перцем, обсмажити на сковороді зі шкварками до рум’яної скоринки. Цибулю нарізати півкільцями, обсмажити на олії до золотавого кольору. Буряк нарізати дрібними кубиками. Викласти на пательню буряк, м’ясо зі шкварками й цибулю. Тушкувати 5 хв. Додати лимонний сік, квас, посолити й поперчити, перемішати. Накрити кришкою, тушкувати 1 год. Подавати з рубленою зеленню.

Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

З Марічкою Падалко

Наступна публікація

До 25-річчя газети 25000 грн

Схожі публікації

Цукати натуральні й ароматні
Рецепти страв

Цукати натуральні й ароматні

23 Листопада, 2025
Карпатська грибна юшка
Рецепти страв

Карпатська грибна юшка

23 Листопада, 2025
Яблучний пиріг
Рецепти страв

Яблучний пиріг

7 Листопада, 2025
Ліниві голубці
Кухонні університети

Ліниві голубці

16 Жовтня, 2025
Кабачкові оладки з фаршем
Кухонні університети

Кабачкові оладки з фаршем

7 Серпня, 2025
Хрумкі огірочки: рецепт, який передається з покоління в покоління
Кухонні університети

Хрумкі огірочки: рецепт, який передається з покоління в покоління

4 Серпня, 2025
Наступна публікація
До 25-річчя газети 25000 грн

До 25-річчя газети 25000 грн

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Справжній шоколад — смачний і корисний

Справжній шоколад — смачний і корисний

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Справжній шоколад — смачний і корисний

Справжній шоколад — смачний і корисний

23 Листопада, 2025
Цукати натуральні й ароматні

Цукати натуральні й ароматні

23 Листопада, 2025
Карпатська грибна юшка

Карпатська грибна юшка

23 Листопада, 2025
Степан Пушик: «Найулюбленіше заняття — творити пісні: у три хвилини можеш вкласти долю, життя, батьківський поріг і Батьківщину — все»

Степан Пушик: «Найулюбленіше заняття — творити пісні: у три хвилини можеш вкласти долю, життя, батьківський поріг і Батьківщину — все»

21 Листопада, 2025

Останні публікації

Справжній шоколад — смачний і корисний

Справжній шоколад — смачний і корисний

23 Листопада, 2025
Цукати натуральні й ароматні

Цукати натуральні й ароматні

23 Листопада, 2025
Карпатська грибна юшка

Карпатська грибна юшка

23 Листопада, 2025
Степан Пушик: «Найулюбленіше заняття — творити пісні: у три хвилини можеш вкласти долю, життя, батьківський поріг і Батьківщину — все»

Степан Пушик: «Найулюбленіше заняття — творити пісні: у три хвилини можеш вкласти долю, життя, батьківський поріг і Батьківщину — все»

21 Листопада, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти