А груші ще висять… - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Дім, сад, город Урожайний сад

А груші ще висять…

23 Жовтня, 2025
in Урожайний сад
0
А груші ще висять…
0
Поділилося
57
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

У мене на одній молодій грушці ще й досі висить врожай. Не знаю, коли й знімати, бо на вигляд груші ще недостиглі: тверді та зелені. Підкажіть, коли їх все ж потрібно знімати? Хочу трохи закласти на зберігання. І чи не спізнилась я?

Галина ХОЦІНСЬКА. Сумська обл.

Це запитання ми адресували досвідченому садівникові Петру ВОВКУ.

 

У стані знімної стиглості

— Вочевидь, сорт груші, про який ідеться у листі, — зимовий. Щоб груші пізніх сортів, призначені для тривалого зберігання, добре лежали протягом зими, їх потрібно збирати вчасно — у стані так званої знімної стиглості, але до настання заморозків, не пізніше. Навіть невеликі, короткочасні мінусові температури (легкий нічний приморозок) сильно погіршують лежкість плодів, — застерігає Петро Валентинович. — Але точні дати збору врожаю назвати неможливо, оскільки навіть один сорт за різних умов дозріває в різний час.

Зимові сорти груш знімають, коли вони ще повністю тверді, не соковиті, малосолодкі та мало придатні для споживання — це і є знімна стиглість. І саме в такому стані їх треба закладати на зберігання. Це дійсно нерідко спантеличує: людина думає, що плоди ще зелені, а їх вже давно потрібно було зібрати і закласти на зберігання. Адже, приміром, у літніх сортів яблук і груш знімна і споживча стиглість збігаються. В осінніх — інтервал між ними коливається від 20 до 90 днів, а от у зимових — від 90 до 210 днів, залежно від того, як зберігаються. І лише тоді вони набудуть високих смакових властивостей.

Якщо груші зняти занадто рано — вони можуть погано дозріти та втратити смак. Якщо ж занадто пізно, коли вже почали жовтіти на дереві, термін їх зберігання різко скоротиться. Плоди, які потрапили під приморозок, навіть якщо зовні виглядають цілими, втрачають здатність до тривалого зберігання.

Ознаки

Ознаки знімної стиглості визначають у такий спосіб. Зніміть кілька плодів і перевірте насіння: воно має бути коричневим або темно-коричневим. Якщо світле або біле, збирати ще рано. Важлива також легкість знімання: якщо груша легко відстає від гілки при легкому підніманні, це сигнал, що вона готова. До того ж стиглі мають приємний запах. Ще одна ознака готовності — це коли під деревом з’явилася падалиця у вигляді здорових та міцних плодів.

Збирати груші потрібно в суху погоду, не після дощу чи роси.

Підмерзли? Переробіть

Якщо приморозки прийшли у ваш сад, а груші ще висять, одразу зніміть їх, радить Петро Валентинович. Такі плоди, наприклад, можна переробити. Сьогодні ми вже призабули, які смачні консервовані груші. А ще їх можна посушити, як яблука. До того ж такі заготовки точно не зіпсуються.

 Йод допоможе

Визначити стиглість плодів можна й за допомогою йоду. Для цього розрізаний вздовж плід груші або яблука занурюють зрізом на 10–15 сек. у розчин йоду (1 г на 100 мл води). У недостиглих плодах багато крохмалю, і зріз зафарбується у синій колір. У міру достигання плодів крохмаль перетворюється на прості цукри. У таких плодів на зрізі вже з’являються незабарвлені ділянки. Якщо забарвлення проявляється лише біля шкірочки плоду, це означає, що майже весь крохмаль перетворився на прості цукри. А отже, плоди набули споживчої стиглості. Вони стають смачні, однак зберігатимуться не так добре.

Як правильно збирати

Спочатку зніміть груші з нижньої частини крони, а потім ті, що вище. Не можна струшувати плоди з дерева. Навіть найменші механічні пошкодження призведуть до псування. Також важливо збирати разом із плодоніжкою. Зняти плоди з високих гілок допоможуть спеціальні плодозбірники, які легко виготовити й власноруч. Але краще, рекомендує Петро Валентинович, не допускати сильного розростання дерев угору. Бажано відразу розсортувати врожай і тримати окремо. Найкраще зберігаються плоди середнього розміру. Оптимальна температура для зберігання — 0–2 градуси. Вологість повітря — 85–95 відсотків.

 

Попередня публікація

Ауріка Ротару: "Мусимо бути згуртованими, аби зберегти країну"

Наступна публікація

Змінено розрахунок грошового забезпечення прийомним батькам

Схожі публікації

Чим замінити садовий вар
Урожайний сад

Чим замінити садовий вар

4 Грудня, 2025
Осінні живці краще приживаються
Урожайний сад

Осінні живці краще приживаються

25 Листопада, 2025
Перевозимо виноград на далекі відстані
Урожайний сад

Перевозимо виноград на далекі відстані

21 Листопада, 2025
Дерева від зайців захищаю дьогтем
Урожайний сад

Дерева від зайців захищаю дьогтем

19 Листопада, 2025
Як малину обрати, і не прогадати
Урожайний сад

Як малину обрати, і не прогадати

27 Жовтня, 2025
Арахісу — сухе й прохолодне місце
Урожайний сад

Арахісу — сухе й прохолодне місце

21 Жовтня, 2025
Наступна публікація
Змінено розрахунок грошового забезпечення прийомним батькам

Змінено розрахунок грошового забезпечення прийомним батькам

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Ідеальне тісто для піци як у піцерії

Ідеальне тісто для піци як у піцерії

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Ідеальне тісто для піци як у піцерії

Ідеальне тісто для піци як у піцерії

7 Грудня, 2025
Заварні пиріжки з капустою

Заварні пиріжки з капустою

7 Грудня, 2025
Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”

Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”

6 Грудня, 2025
Передплатити «Порадницю» можна за «Зимовою підтримкою»

Передплатити «Порадницю» можна за «Зимовою підтримкою»

5 Грудня, 2025

Останні публікації

Ідеальне тісто для піци як у піцерії

Ідеальне тісто для піци як у піцерії

7 Грудня, 2025
Заварні пиріжки з капустою

Заварні пиріжки з капустою

7 Грудня, 2025
Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”

Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”

6 Грудня, 2025
Передплатити «Порадницю» можна за «Зимовою підтримкою»

Передплатити «Порадницю» можна за «Зимовою підтримкою»

5 Грудня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти