У мене електроплита, тож через відключення світла не завжди вдається приготувати сніданок родині заздалегідь. Виручає вівсяна каша, яку не треба варити. Звечора заливаю вівсяні пластівці молочним продуктом і залишаю на ніч.
Хочу поділитися рецептами, які моїй родині сподобалися найбільше. Вони практичні та різноманітні. Деякі увійшли до нашого повсякденного раціону. Особливо влітку…
ПОЛУНИЧНА
100 г вівсяних пластівців; 1 столова ложка насіння чіа; 250–300 мл ряжанки; дрібка солі; 1 столова ложка меду; цедра та сік половинки лимона; склянка полуниці; 1 чайна ложка ванільного цукру.
Оздоблення: жменя мигдалевих пластівців; полуниця.
У банку всипати вівсяні пластівці та насіння чіа, влити ряжанку. Додати мед, ваніль, цедру та сік половинки лимона, сіль, нарізану полуницю. Обережно перемішати, накрити банку кришкою та поставити на ніч у холодильник.
Вранці перемішати, розкласти в склянки. Прикрасити мигдалевими пластівцями та шматочками полуниці.
БАНАНОВО-ШОКОЛАДНА
100 г вівсяних пластівців; 300 мл кефіру; 2 дуже стиглі банани; 3 столові ложки какао; дрібка солі; 30 г чорного шоколаду.
Зробити з бананів пюре, розім’явши виделкою. Додати вівсянку, залити кефіром, посолити. Всипати какао, добре перемішати. Цукор я не додаю, бо стиглі банани дуже солодкі. Накрити миску плівкою та поставити на ніч у холодильник.
Вранці знову перемішати, розкласти в склянки, прикрасивши шматочками бананів і тертим шоколадом.
КОКОСОВО-МАЛИНОВА
100 г вівсяних пластівців; 250–300 мл молока; 2 столові ложки меду; склянка малини; чайна ложка ванільного цукру; дрібка солі; 1 столова ложка кокосової стружки.
Молоко збити блендером із медом, ваніллю, сіллю та малиною (ягоди краще протерти, щоб не було кісточок). Всипати в банку пластівці та кокосову стружку. Залити малиновим молоком, перемішати.
Вранці знову перемішати, розкласти в склянки, прикрасивши ягодами та притрусивши кокосовою стружкою.
САМІ ПЛЮСИ Й ЖОДНИХ ПРАВИЛ
- «Лінива» вівсянка — джерело корисних речовин. Адже під час термічної обробки багато вітамінів втрачається, а холодний спосіб приготування дозволить їх зберегти.
- Ви самі можете регулювати кількість інгредієнтів. Хтось хоче, щоб каша була в’язкіша, тоді є сенс додати більше пластівців і менше йогурту (молока, кефіру), а якщо любите більш рідкий варіант, то просто кладіть менше вівсяних пластівців.
- Основний інгредієнт каші — вівсянка — завжди залишається незмінним, а рідку складову та підсолоджувачі можете обирати на свій смак: молоко, йогурт, ряжанка, банан чи мед для солодкості. Комбінуйте різні добавки та отримуйте нові смаки.