3 способи засушити фрукти та ягоди - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

3 способи засушити фрукти та ягоди

2 Серпня, 2022
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
3 способи засушити фрукти та ягоди
0
Поділилося
116
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Навіть якщо ви сушите свій урожай рік у рік, упевнені, знайдете корисні поради від кулінара Євгена КЛОПОТЕНКА.

Сушені фрукти та ягоди — корисний та смачний перекус і для дорослих, і для дітей. Надто, коли йдеться про подорожі. Бо продукт легенький, тому його зручно перевозити, та поживний.

ЯК ПРАВИЛЬНО ПІДГОТУВАТИ?

Невеличкі плоди можна залишати цілими або розрізати навпіл. Проте що тонша кожна частинка, то швидше фрукти втратять вологу. Шкірки від яблук можна засушити окремо. Вони добре зберігаються, а вживати їх можна як окремо, так і як інгредієнт для узвару чи фруктового чаю. У шкірці міститься багато корисних речовин, тому варто берегти цей ресурс. Єдине, коли зрізуємо шкірку з фрукта, залишаємо 5—10 мм м’якоті. Так виходить набагато смачніше.

Чорниці та аґрус можна проштрикнути гострою голкою, бо якщо ягоду залишити цілою, шкірка засушиться і стане надто твердою, а серединка буде ще сирою. Смородина, вишня чи порічка, яку ви знімете з плодоніжки, вже матиме необхідний для потрапляння теплого повітря отвір.

Ще одна порада, яка, на нашу думку, береже природний колір сушки, — це обприскування лимонним соком. Банани, груші, яблука не матимуть тьмяний колір і будуть привабливими, якщо з пульверизатора обробити фрукти лимонним соком чи розведеною лимонною кислотою, перш ніж почати сушіння.

Також наш досвід говорить про те, що сушці можна надати різноманітних смаків, якщо посипати ще сирі продукти корицею, кокосовою стружкою чи цукровою пудрою.

НА СВІЖОМУ ПОВІТРІ

Груші, яблука, виноград, сливи тощо добре висушуються під впливом вітру та помірного світла. Це найбільш економний метод. Треба мінімум сонячних променів, температура повітря має бути максимум плюс 28—30 градусів.

Важливий рівень вологи — що він нижчий, то краще. Між нарізаними продуктами має добре циркулювати повітря. Виберіть місце так, щоб за необхідності було зручно заносити продукти в приміщення. Продумайте, чим накрити розрізані частинки фруктів та ягоди, щоб солодкі шматочки не накликали «в гості» рій бджіл чи мух. Ми зазвичай купуємо тонку бавовняну тканину або медичну марлю. Приблизний час сушіння — 3—4 доби, залежно від товщини нарізаних шматочків, температури повітря, вологості та інших природних обставин.

У ДУХОВЦІ

Вишні, полуниці, лимони, банани чи персики сушать на мінімальній температурі, близько 70 градусів. Для сушіння важлива циркуляція повітря. Якщо в кухонному пристрої є вентиляція, використовуйте її. Якщо ні, то трошки прочиніть дверцята духовки та зафіксуйте їх так, щоб був доступ повітря і волога вчасно виходила на поверхню.

При такому методі варто викладати в один шар продукт на деко, застелене пергаментом. Час від часу акуратно, щоб не обпектися, перевертайте фрукти та ягоди. Це трохи пришвидшує процес сушіння.

Орієнтовний час сушіння — від 4 до 12 годин залежно від товщини шматочків, типу фруктів і ягід. Ті, що мають більше вологи, зазвичай сушаться довше.

У СУШАРЦІ

У сушарці можна висушити майже всі фрукти та ягоди. Після дегідратації вони мають природний аромат. Викладайте на кожен ярус однакові продукти. Інакше одні висушаться добре, а інші залишаться вологими. Якщо фрукти чи ягоди надто соковиті, то ставте їх на нижній ярус сушарки, щоб, бува, сік не капав на інші. Нарізані шматочки можуть торкатися один одного, але не надто, бо у процесі можуть злипнутися і важко буде їх розібрати. Можна міняти яруси місцями, якщо знизу продукт сохне швидше, ніж зверху.

Орієнтовний час сушіння — від 8 до 36 годин, залежно від потужності пристрою. Що вона більша, то менше триватиме сушка.

Поради з сайту klopotenko.com

Попередня публікація

Як допомогти ногам "атлета"

Наступна публікація

В'їдлива червиця: як позбутися?

Схожі публікації

Нічна вівсянка на ряжанці
Кухонні університети

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Швидкий пиріг із літніми ягодами
Кухонні університети

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Печінковий торт з домашнім майонезом
Кухонні університети

Печінковий торт з домашнім майонезом

16 Липня, 2025
Кабачкова «Вежа»
Кухонні університети

Кабачкова «Вежа»

15 Липня, 2025
Насипний полуничний пиріг
Кухонні університети

Насипний полуничний пиріг

14 Липня, 2025
Хрусткі сирні палички із зеленню
Кухонні університети

Хрусткі сирні палички із зеленню

11 Липня, 2025
Наступна публікація
В’їдлива червиця: як позбутися?

В'їдлива червиця: як позбутися?

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025

Останні публікації

Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти