Врятуватися від спеки допоможуть напої на натуральній основі — лимонади, коктейлі та холодні чаї. І бажано — домашнього приготування. Вони й освіжать краще, і корисніші.
ЛИМОНАД РОМАШКОВИЙ
- 3—4 пакетики ромашкового чаю
- 0,5 л газованої води
- 0,5 л питної води без газу
- 1 маленький лимон
- 2—3 гілочки м’яти
- мед (за смаком)
У заварник викласти пакетики чаю, залити 0,5 л окропу. Накрити кришкою. Залишити до повного охолодження. Перелити ромашковий чай у скляний графин. Листочки м’яти трохи пом’яти в руках, додати до чаю. Нарізати тонкими кружальцями лимон, викласти в графин. Додати мед, перемішати. Залишити настоятися 10 хв. Влити холодну газовану воду. Акуратно перемішати й подавати.
М’ЯТНИЙ
- 7 гілочок свіжої м’яти
- 4—5 столових ложок цукру
- 1 великий лимон
- 1 л води
Листя та стебла м’яти порізати. Лимон розрізати навпіл, вичавити сік. У каструльку покласти м’яту та скоринку лимона. Залити літром води, довести до кипіння та варити на невеликому вогні 2 хв. Вимкнути вогонь, додати цукор. Охолодити до теплого стану, процідити. Додати лимонний сік, поставити в холодильник до повного охолодження.
ХОЛОДНИЙ ЧАЙ ІЗ ЛИСТЯМ СМОРОДИНИ
- 1 л води
- 15 листочків смородини
- 5 листочків вишні
- 3 гілочки м’яти
- корінь імбиру (3 см)
- 3 столові ложки цукру
- пів лимона
Листя смородини, вишні, м’яти нарізати. Викласти в блендер, всипати цукор, подрібнити. Імбир та лимон нарізати тоненькими кружальцями. Потім усі інгредієнти перекласти в заварник. Залити окропом, накрити кришкою. Дати охолонути. Поставити в холодильник на 1 год. В чашки наливати через ситечко.
МАЙЖЕ «ФАНТА»
- 0,7 л води без газу
- 0,5 л газованої води
- 3 великих апельсини
- 1 великий лимон
- 150 г цукру
Фрукти ретельно вимити, оскільки будемо використовувати цедру. З лимона ножем тоненько зняти цедру. Потрібна тільки жовта частина — для аромату. Білу частину зрізати та викинути — вона не має потрапити в напій, бо гірчитиме. З лимона вичавити сік. Або прокрутити в блендері, видаливши кісточки. Так само підготувати апельсини. У каструлю покласти цедру, влити сік, всипати цукор. Залити окропом і прокип’ятити буквально 1 хв. Охолодити та поставити каструльку з сумішшю в холодильник на 5 год., нехай настоюється і проявляється апельсиново-лимонний ароматний смак. Процідити настій через ситечко (марлю), змішати з газованою водою — і можна пити! Можна змішати відразу все у пляшці, або порційно, безпосередньо перед подачею.
МОЛОЧНИЙ КОКТЕЙЛЬ
- 70 г морозива пломбір
- 300 г молока (невисокої жирності)
- 2—3 столові ложки ягідного чи фруктового сиропу (можна з варення)
- пакетик ванільного цукру
Молоко дуже сильно охолодити. Поставити в морозилку не менш як на 3—4 год. По краях воно може схопитися на лід — так навіть краще. Покласти в блендер морозиво (без стаканчика), додати охолоджене молоко, сироп і ванільний цукор. Збити на максимальній швидкості протягом 1—2 хв. За бажання можна додати ще цукру. Розлити по склянках і подавати одразу, поки не осіла пінка.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.