«Правильне» борошно для обрядових млинців і вареників - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Між нами, споживачами

«Правильне» борошно для обрядових млинців і вареників

22 Лютого, 2022
in Між нами, споживачами, Рекомендоване
0
«Правильне» борошно для обрядових млинців і вареників
0
Поділилося
487
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Із наближенням Масниці господиням варто ще раз переглянути свої кулінарні запаси. На таке свято українці здавна готували вареники, але потім замінили їх на тонкі млинці. Приготувати все це — справа нехитра, якщо взяти якісні інгредієнти і для початку — «правильне» борошно.

Тонкі млинці — хіти останнього тижня перед Великим постом, їх споживають і окремо, і з начинками — м’ясом, рибою, грибами, ягодами чи овочами. Готують із різних видів борошна, переважно — пшеничного.

НАЙКОРИСНІШЕ — ДРУГОГО СОРТУ

Наші бабусі звикли зберігати його «про запас», а от сучасні кулінари робити цього не радять, адже борошно може стати гірким і втратити свої первісні якості.

Існують три основні різновиди основи для тіста:

білосніжне й пухке на дотик борошно вищого сорту, яке виготовляють з ядер зерна;

першого сорту — із крохмального пласту зернини, воно вирізняється тонким помелом, на дотик м’яке, біле з кремовим відтінком, має високий вміст крохмалю та клейковини;

борошно другого сорту роблять із цільного зерна, воно містить велику кількість висівок, за кольором — темніше, з жовтим і навіть сіруватим відтінком, більш «рельєфне» на дотик.

Фахівці радять обирати борошно вищого ґатунку для здоби, тортів та тістечок і нагадують, що така їжа — це суцільні вуглеводи, вона практично не містить корисних мікроелементів. Борошно першого ґатунку використовують для булочок, пирогів, млинчиків і локшини, із нього тісто вийде гарним, пухким та еластичним за рахунок високого вмісту клейковини і крохмалю. В такому борошні багато фосфору та кальцію, проте вироби з нього досить швидко черствіють. А от борошно другого сорту — з цільного зерна, найбільш корисне, містить більше білка та зберігає практично всі вітаміни та мінерали, які були в колоску. Його беруть для пряників, пельменів, вареників, хліба і, звісно, млинців.

Вимоги до якості такого продукту визначено в нашому ДСТУ 46.004-99. Борошно пшеничне. З огляду на особливості помелу, зольність і кількість клейковини поділяють на декілька сортів: найвищим є екстра, за ним — люкс, далі — вищий, потім — крупчатка, далі — перший сорт, другий сорт, і, на завершення, — оббивний продукт. Із зерна м’якої пшениці або м’якої з домішками твердої пшениці при помелах виготовляють борошно «Екстра», «Люкс», «Крупчатку», «Одеське», «Українське», вищого, першого та другого ґатунків, оббивне, борошно вищого ґатунку (крупку) для макаронних виробів. Із зерна твердої пшениці виробляють борошно вищого ґатунку (крупку) і першого ґатунку (напівкрупку) для макаронних виробів.

Екстра і вищий використовують для кондитерських виробів та соусів. Крупчатка — основа для здобного дріжджового тіста, перший і другий ґатунок — для млинців, булок, оладок, пирогів, печива та хліба. Для останнього підійде й темне оббивне борошно.

ПАКУВАННЯ, ЩО НЕ ЗАВАЖАЄ «ДИХАТИ»

Обираючи такий продукт у магазинах, передусім звертайте увагу на пакування — воно має дозволяти борошну «дихати». Оминайте фасоване в поліетиленових пакетах, беріть у паперових.

Природний колір борошна — білий з відтінками кремового чи жовтуватого. Якщо придбане білосніжне борошно за тривалого зберігання набуло тьмяного кольору, знайте — воно набрало вологи та зіпсувалося. Щоб уникнути цього, зберігайте в сухих ємностях або в тому самому паперовому пакуванні, у темному сухому місті за температури до 25 градусів за Цельсієм.

ГІРКУВАТИЙ ПРИСМАК Є ОЗНАКОЮ ЗІПСОВАНОСТІ

Ніколи не купуйте борошно, в якого згідно з маркуванням добігає кінця термін придатності, адже такий продукт може бути заражений мікроорганізмами, втратити сипучість, злежатися. Після розпаковування зверніть увагу на його зовнішній вигляд — у борошні не має бути чорних крупинок, личинок, жучків тощо.

Щоб у домашніх умовах визначити якість борошна, візьміть його дрібку сухими руками та розітріть між пальцями. Якісне при цьому трохи скрипітиме, але якщо відчувається хрускіт — є сторонні домішки. Якщо його відразу можна скрутити в кульку — отже, борошно набрало вологи. На смак якісне пшеничне борошно дещо солодкувате, приємне. Гіркуватий присмак — ознака не надто свіжого. Не використовуйте борошно, що має присмак цвілі — воно зіпсоване.

Залийте борошно гарячою водою. Якщо відчуєте медовий запах — можливо, воно заражене мучним кліщем. Кислуватий говорить про його зіпсованість. Змішайте ложку води із ложкою борошна — якщо воно змінить колір, стане сіруватим, отже, неякісне або вже збіг термін придатності.

І пам’ятайте головний секрет: хоч би що готували, запікали чи смажили, робіть це з любов’ю!

Інна ПОЛЯНСЬКА.

 

Попередня публікація

Електронний лікарняний для ковідних пацієнтів

Наступна публікація

Що вживати замість таблеток при мігрені

Схожі публікації

Олена Івановська: “У захисті української мови мусимо бути рішучими та наполегливими”
2025

Олена Івановська: “У захисті української мови мусимо бути рішучими та наполегливими”

18 Грудня, 2025
Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”
2025

Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”

6 Грудня, 2025
В оголошеннях про вакансії
Між нами, споживачами

В оголошеннях про вакансії

5 Грудня, 2025
Газовий котел має відповідати вимогам із екодизайну
Між нами, споживачами

Газовий котел має відповідати вимогам із екодизайну

27 Листопада, 2025
Справжній шоколад — смачний і корисний
Між нами, споживачами

Справжній шоколад — смачний і корисний

23 Листопада, 2025
Пакування харчових продуктів за новим законом
Між нами, споживачами

Пакування харчових продуктів за новим законом

14 Листопада, 2025
Наступна публікація
Що вживати замість таблеток при мігрені

Що вживати замість таблеток при мігрені

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Різдвяне печиво

Імбирні пряники

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Різдвяне печиво

Імбирні пряники

21 Грудня, 2025
Різдвяне печиво

Різдвяне печиво

21 Грудня, 2025
Бігос

Бігос

20 Грудня, 2025
Відповідальність за самовільну вирубку ялинок

Відповідальність за самовільну вирубку ялинок

20 Грудня, 2025

Останні публікації

Різдвяне печиво

Імбирні пряники

21 Грудня, 2025
Різдвяне печиво

Різдвяне печиво

21 Грудня, 2025
Бігос

Бігос

20 Грудня, 2025
Відповідальність за самовільну вирубку ялинок

Відповідальність за самовільну вирубку ялинок

20 Грудня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти