«Напевно, кожна господиня має улюблений рецепт цієї страви. Хтось готує традиційну кутю зі звичайної пшениці, хтось використовує рис. Я ж люблю готувати кутю з ячмінної крупи або просто перловки, — каже кулінар Євген КЛОПОТЕНКО. — Причому я не люблю її відварювати — адже так ніколи не вгадаєш потрібний ступінь готовності, я просто замочую її у воді. Так вона залишається доволі пружною, але при цьому повністю приготовленою. Як пікантне доповнення використовую сушену журавлину, яка дає приємну кислинку. Кутя з перловки із журавлиною — однозначно мій різдвяний фаворит».
- 250—300 г перлової крупи
- 50 г журавлини (сушеної)
- сік половини лимона
- 50 г маку
- 30 г родзинок
- 50 г волоських горіхів
- 1 столова ложка меду
Перлову крупу промиваємо та замочуємо в холодній воді на ніч при кімнатній температурі. Мак запарюємо окропом, даємо йому набухнути 30 хв., проціджуємо через сито і перетираємо в ступі або чаші блендера. У невеликій мисці поєднуємо всі інгредієнти, добре перемішуємо, заправляємо медом та лимонним соком. Даємо настоятися щонайменше 30 хв.