Пропонуємо задобрити символ наступного року та включити в меню новорічного застілля цей дивовижний салат. А оскільки «смугастик» — любитель м’яса, то й салат приготуємо з цим продуктом.
- 1 копчене куряче стегенце (або копчена ковбаса, буженина)
- 2—3 варені морквини
- 2 невеликі солоні огірки
- 2 невеликі свіжі огірки
- 4 варені яйця
- 5 штук чорносливу без кісточки
- 1 маслина (для прикрашання)
- сіль, чорний мелений перець (за смаком)
- майонез і сметана (для заправки)
Використання копченої курочки надасть салату особливої пікантності. Але її можна замінити ковбасою або бужениною, наприклад, — вони теж мають яскравий смак, який збагатить ваш кулінарний шедевр.
Спочатку від морквини відріжте 2 великі кружечки для вушок, решту натріть на середній тертушці. З одного яйця натріть на середній тертушці білок (для мордочки). Від другого білка відріжте 2 однакові кружечки для очей. Решту наріжте дрібними кубиками для салату. Замочіть чорнослив на 15 хв. 1 штуку відкладіть (для носика). Решту наріжте соломкою — для тигрячих смужок. Огірки наріжте дрібними кубиками. Майонез і сметану змішайте в рівних пропорціях і поперчіть.
Збираємо салат. Для отримання чіткої круглої форми знадобиться салатне кільце. Чергуйте шари так (трохи підсолюючи): м’ясо, заправка, огірки, яйця, заправка. Покрийте повністю верх і боки тертою морквою. Поставте на годину в холодильник, щоб настоявся. Потім оформіть салат, орієнтуючись на фото. Рецепт цього святкового салату можна сміливо підлаштовувати під свій смак, обираючи найулюбленіші продукти. Повірте, така оригінальна страва нікого не залишить байдужим за новорічним столом!
ЩО ЗАМІНИТЬ КІЛЬЦЕ ДЛЯ САЛАТУ?
Щоб салат мав чітку «ресторанну» форму, без кулінарного кільця не обійтись. Проте зробити круглу заготовку для гарної викладки салатів можна власноруч.
- Для порційної подачі підійдуть пластикові пляшки 1—2 л. Виріжте із середньої частини кільце, виходячи з бажаної висоти салату. Ставите кільце на тарілку та викладаєте в нього продукти, злегка утрамбовуючи, наприклад, товкачем для картоплі. Потім акуратно знімаєте кільце, намагаючись не зачепити краї салату.
- Якщо вирішили викласти салат на загальне блюдо, використовуйте обрізану пляшку 5 л. Переваги пластикових форм — їх можна помити й використовувати не один раз.
- Якщо потрібно салатне кільце певного розміру, відріжте смужку цупкого картону потрібної довжини та висоти. Скріпіть її степлером. Обмотайте картонне кільце харчовою фольгою. Щоб легше було зняти після укладання інгредієнтів, трохи змастіть фольгу з внутрішнього боку олією. Картонне кільце — одноразове, проте його можна зробити будь-якого розміру.