Хочете скинути вагу, але не можете відмовитися від хліба? То й не потрібно. Просто замініть його на цільнозерновий. Адже вся шкода білого хліба – в пшеничному борошні вищого ґатунку.
Білий хліб має дуже високий глікемічний індекс, це означає, що вуглеводи в ньому занадто швидкі й у крові стрімко перетворюються на глюкозу. При його вживанні цукор в крові різко підвищується. Внаслідок цього відбувається інтенсивний викид інсуліну, й цукор з крові утилізується в жирову тканину. Тому білим хлібом наїдаєтеся швидко, а незабаром знову відчуваєте себе голодними. Звідси й зайві кілограми. Такий хліб необхідний людям, які ведуть активний спосіб життя, – дітям, спортсменам, зайнятим важкою фізичною працею.
Корисні вітаміни та мінерали, а також органічні солі містяться в оболонці зерна, яка відокремлюється в процесі обмолочення й перетворення його на борошно. Тому краще вживати хліб, збагачений грубим волокном, яке зменшує швидкість всмоктування вуглеводів. У житньо-пшеничному хлібі також менше домішок, які не приносять користі здоров’ю.