На кухні завжди має бути мед, щоб випити духмяного чаю, побалувати внучат медовими пряниками, зігріти молока з ним при безсонні. Господині зберігають мед по-різному, а потім дивуються, що смак змінився й запах вже не той. Якщо купуєте його в невеликих кількостях і їсте щодня, придбайте банку для меду – в такій корисні ласощі не тільки матимуть смачніший вигляд, а й краще зберігатимуться.
ГЛИНА ТА КЕРАМІКА
Ці матеріали чудово підходять для медових запасів. Вони не пропускають сонячне світло, сприяючи збереженню вітамінів. Глина підтримує вологість продукту, не даючи йому пересихати. Керамічні баночки, вкриті глазур’ю, не регулюють вологість, проте більш прості в догляді. Якщо глазурі немає, добре відмити посуд і усунути запах складніше. Такий краще використовувати для одного виду меду.
СКЛО
Скляні медівниці бувають прозорими та із затемненого скла. Зберігати мед у прозорій тарі можна тільки в темному місці. Якщо тримаєте баночку в шафі, яку постійно відкриваєте, краще обрати непрозору ємність.
Щоб банка з гладенького скла не вислизнула ненароком із рук, зверніть увагу на тару з рифленим візерунком – він забезпечить краще зчеплення.
ДЕРЕВ’ЯНИЙ БОЧОНОК
Незвичайні дерев’яні бочонки для меду часто продають народні умільці на ярмарках. Але далеко не всі породи дерева придатні для зберігання меду. Не підходить деревина, що виділяє ефірні олії, тому не купуйте вироби з хвойних порід, навіть якщо вони дуже красиві. Шукайте барильця з липи, бука, берези.
А ЩО Ж ПЛАСТИК?
Це зручна ємність для продажу, перевезення та тимчасового зберігання продукту. Але залишати в ній мед надовго небажано. Пластик не завжди нейтральний і може вступати в реакцію з продуктом. Прозорість пластика – ще один вагомий аргумент на користь відмови.
ФОРМА: ЩО ПРОСТІША, ТО ПРАКТИЧНІША
Баночки у вигляді ведмедика, звичайно, дуже милі. Але якщо фігурна форма буде не тільки ззовні, а й усередині, частина цінного продукту залишиться в поглибленнях, таку складніше мити. Більш зручні ті, в яких об’ємний декор передбачений ззовні, а всередині – гладенька поверхня.
НІ КРАПЛІ НА СТОЛІ
Справжні шанувальники меду використовують спеціальну ложку – з довгою ручкою, на кінці якої закріплена «шишечка» з глибокими прорізами. Особлива форма не дає краплям меду потрапляти на стіл, секрет охайності – в поглибленнях, що утримують продукт під час обертання. Але багато хто не купує її, бо не знає, як із нею поводитися.
ЯК КОРИСТУВАТИСЯ:
- прокрутіть ложку в банці з медом. Він проникне в прорізи, і поки тримаєте ложку вертикально, мед залишиться там;
- акуратно перенесіть ложку до «пункту призначення», залишаючи у вертикальному положенні й злегка покручуючи;
- над чашкою (блюдцем, бутербродом) переведіть ложку в горизонтальне положення, переставши обертати. Мед почне стікати невеликими цівками;
- коли стече порція, поверніть ложку із залишком меду в вертикальне положення та перемістіть у банку.
Використовують ложку лише для рідкого меду.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.