НА ОСНОВІ ОКРОПУ
- 400 мл молока
- 200 мл окропу
- 3 яйця
- 2 столові ложки цукру
- пів чайної ложки солі
- 2 столові ложки олії (в тісто)
- 220 г борошна
- вершкове масло (для змащення млинців).
Яйця вбити в миску, додати сіль, цукор, злегка збити вінчиком. Влити половину молока, перемішати. Всипати борошно, перемішати, щоб не було грудочок. Додати, молоко, що залишилося, перемішати. Влити олію, знову ретельно перемішати віночком. Невеликими порціями ввести окріп і дуже швидко розмішати. Завдяки заварюванню тіста окропом воно виходить більш еластичним, з дірочками, а млинці не рвуться при перевертанні. За бажання тісто можна ароматизувати ваніліном або цедрою лимона. Залишити тісто за кімнатної температури на 20 хв. За консистенцією воно виходить в міру рідким, стікає з ложки. Смажити на змащеній олією та добре розігрітій сковорідці, швидким рухом розподіляючи тісто. Готові млинці змащувати вершковим маслом – так вони будуть ще м’якішими.
ШВИДКІ, НА ОСНОВІ МАНКИ
- 2 яйця
- 100 мл молока
- 2 столові ложки з гіркою манної крупи (30 г)
- по чверті чайної ложки солі та цукру.
Манні млинці — це той варіант страви, коли потрібно приготувати простий та смачний сніданок нашвидкуруч. Можна додавати різні начинки та отримувати щоразу новий смак. Яйця збити вінчиком. Всипати манну крупу. Додати сіль і цукор (для солодкого варіанту кількість цукру можна збільшити), перемішати. Влити молоко та перемішати. Залишити тісто на 10 хв., щоб набухла манка. Смажити на змащеній олією сковорідці, як звичайні тонкі млинці. За бажанням змастити кожен вершковим маслом. Тісто дуже вдале та не рветься при перевертанні. З начинок до сніданку можна приготувати такий варіант: обсмажити млинець з одного боку, перевернути, трохи підсмажити і просто на сковороді, доки гарячий, притрусити середньо натертим твердим сиром. Млинець згорнути трубочкою — вийде ніжна начинка з розплавленого сиру.
СИРНІ — ЩОСЬ НОВЕНЬКЕ
- 400 мл молока (2 склянки)
- 150 г сиру твердих сортів
- 140–150 г борошна (склянка)
- 2 яйця
- 2 столові ложки олії (в тісто)
- 1 чайна ложка цукру
- 0,5 чайної ложки солі.
Ці пікантні млинчики на основі твердого сиру можна подати гарячими зі сметаною або зробити основою закусочного торта, наприклад, з відварною куркою, солоною рибою або смаженими грибами. Сир (Російський, Буковинський, Голландський) натерти на дрібній тертушці. У миску вбити яйця, перемішати вінчиком. Всипати сіль і цукор. Влити 1 склянку молока, всипати просіяне борошно. Збити міксером або вінчиком, щоб вийшло повністю однорідне тісто. Налити другу склянку молока і ще раз гарненько перемішати до однорідного стану. Викласти сир. За бажанням, можна додати пів пучка подрібненого кропу. Влити олію. Тісто має вийти повністю однорідним, по консистенції як нежирний кефір. Дати постояти при кімнатній температурі хвилин 15. Смажити на добре розігрітій і змащеній олією сковорідці до зарум’янення.
КАПУСТЯНІ… ЯКІ Ж ВОНИ РУМ’ЯНІ!
- 500 г білоголової капусти
- 500 мл води
- 4 яйця
- 200 г борошна
- 50 мл олії (в тісто)
- 1 чайна ложка солі
- дрібка чорного меленого перцю.
Капусту перекрутити на м’ясорубці з дрібними отворами — що дрібніше перемелена, то швидше пропечуться млинці. Додати яйця, сіль і перець. Збити все до однорідності. Влити воду. Всипати просіяне борошно, перемішати. Влити олію. Все перемішати, залишити тісто на 15 хв., щоб борошно набухло. Готове тісто виходить більш рідким, ніж на оладки. Смажити на розігрітій і змащеній олією сковорідці під кришкою на вогні нижче середнього. Це потрібно, щоб капуста стала м’якою.
Подавати млинці найкраще зі сметанним соусом: просто змішайте сметану з подрібненим часником і свіжою зеленню.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.