У цьому домашньому десерті за простим рецептом чудово поєднуються пухке і м’яке тісто з соковитою і ароматною начинкою. Для тих, у кого немає духовки або вона погано прогрівається, але дуже хочеться випічки, то ось вам рецепт ароматного яблучного пирога, приготовленого на сковороді.
* 4 яйця
* склянка цукру
* склянка борошна
* дрібка солі
* 0,5 чайної ложки соди
* столова ложка соку лимона (або 0,5 столової ложки оцту)
* цедра лимона (за бажанням)
* дрібка ваніліну (за бажанням)
* 2 середні яблука
Яблука зі скоринкою нарізати не дуже тонкими пластинками. Кількість яблук можна брати на свій смак, але не дуже багато, інакше пиріг не підніметься. Щоб не потемнішали, скропити соком лимона. Яйця розділити на білки і жовтки. Білки збити міксером або вінчиком з дрібкою солі в легку повітряну піну. Поступово всипати половину склянки цукру (об’єм склянки 200 мл) і ванілін або ванільний цукор, збити в стійку білу піну. Окремо збити жовтки з цукром (лише до розчинення крупинок) і цедрою. З’єднати жовтки і білки, трохи збити. Поступово, тонкою цівкою, всипати борошно. Намагайтеся не осадити тісто, щоб воно залишилося пухкеньким. В кінці додати гашену соду, перемішати. Змішати акуратно тісто з яблуками. Готувати потрібно відразу ж! Тому дно і стінки сковороди заздалегідь злегка змастити олією. Якщо сумніваєтеся в своїй сковороді, на дно можна викласти коло з пергаменту — тоді пиріг точно не прилипне. Сковороду трохи прогріти. Викласти тісто, розрівняти. Дана кількість продуктів розрахована на сковороду діаметром 21 см, при такому об’ємі пиріг виходить пишним і високим. Якщо сковорода у вас маленька, то кількість продуктів можна розділити навпіл. Поставити сковороду на найменший вогонь. Щільно накрити кришкою і як мінімум 25–30 хв. її не відкривати! Час приготування залежить від кількості тіста, плити і сковороди. Якщо будете готувати на півпорції, то пиріг буде готовий за 25–30 хв. З даної кількості продуктів пиріг готується близько 40 хв. Готовність перевірити сірником, якщо сухий — пиріг готовий. Зверху він, звичайно, виходить світлим, але знизу — рум’яна скоринка, неначе справді з духовки. Накрити сковороду великою плоскою тарілкою, перевернути і витягти пиріг. За бажанням, коли охолоне, притрусити цукровою пудрою.
Подібну бісквітну випічку можна зробити з будь-якими фруктами або ягодами. Особливо добре це солодке тісто поєднується з якою-небудь кислуватою начинкою — можете, наприклад, спробувати приготувати зі сливами. Ну дуже смачно виходить!
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.