На дворі серпень — ще два місяці чудової погоди, тож покваптеся запастися цінною сировиною для зимових чаювань. Уже майже зібраний з кущів урожай ягід і можна використовувати їх листя, а також сезонні трави для запашних чаїв і поповнення домашньої аптечки.
ВИШНЯ, СМОРОДИНА І МАЛИНА — НЕ ТІЛЬКИ ЯГОДИ
Оптимальними для заготовки ароматного смородинового листя вважають серпень-вересень. У цей час воно стає зрілим і накопичує вітаміни. Смородиновий напій смачний сам по собі, але можна додавати його листочки для ароматизації чорного або зеленого чаю.
Смачний фіточай роблять з гілочок вишні. У нього мигдалевий аромат і насичений червоний колір. Прокип’ятіть протягом 5 хв. жменю сушеного листя в 0,5 л води і дайте йому настоятися. Смак можна доповнити, посиливши заодно користь, лимоном, медом, м’ятою. До речі, а ви знали, що свіже листя вишні, покладене в ємність з зібраними ягодами або фруктами, здатне подовжити термін їх зберігання?
Обрізатимете гілочки малини, що відплодоносили, заготуйте їх разом з листочками. Звичайно, чай буде ще смачнішим, якщо доповнити сировину сушеними ягідками. Але ще буде можливість засушити ремонтантну малину. Такий чай вийде ще й красивого червоного кольору.
НА СТЕЖИНІ ЗДОРОВ’Я
У серпні набирає силу лопух і його корінь. Якраз в цей час його і слід викопувати. Відвар з кореня лопуха, серед іншого, добре зміцнює волосся. Сировину можна використовувати відразу або висушити. Для приготування відвару 2 ст. л. сухої подрібненої сировини залийте склянкою окропу і варіть на водяній бані 10 хв. Остудіть і процідіть. Втирайте в шкіру голови 3 рази на тиждень протягом місяця. Потім на такий же термін зробіть перерву і знову повторіть.
Чорнобривці — одна з улюблених садових прикрас українських господинь, пік їх квітування припадає на серпень-вересень. Збирають тільки шапочки квіток. У кулінарії висушені і розтерті в порошок суцвіття застосовують як приправу, додаючи до м’яса, риби і овочів. Ще сушені чорнобривці відлякують міль.
Якщо не встигли заготовити ромашку лікарську, то саме час зробити це в серпні. Щоб спростити процес сушіння і зекономити місце, то простіше зв’язати її в невеликі вінички і підвісити в сухому провітрюваному місці. Постійний протяг за гарної погоди швидко зробить свою справу — через тиждень можна буде сміливо знімати вінички і прибирати на зберігання.
Також це пора заготівлі ягід і листя обліпихи, шипшини, червоної горобини, хмелю, ехінацеї, вересу, материнки, валеріани, волошки синьої, оману…
Цікавий момент, який враховують ті, хто займається заготівлею трав за фазами Місяця. Вважається, що краще збирати лікарські рослини на зростаючому Місяці — в цей період в них накопичується цілюща сила.
І НАСУШИТИ, І НАМОРОЗИТИ
Крім традиційної сушки, деякі ароматні трави і листочки можна заморозити і використовувати в кулінарії. Наприклад, смородинові або вишневі гілочки добре додавати під час приготування м’яса, а з м’ятою вийде ароматна випічка. Для цього їх потрібно нарізати на шматочки і розкласти в пакети, надавши плоскої форми. Так зручно відколоти шматочок, а залишки відправити назад, оскільки повторне заморожування зводить нанівець всю користь.
ПОДАРУНКОВИЙ ЧАЙНИЙ НАБІР
Чай з власноруч зібраних трав — це не якийсь магазинний напій зі штучними добавками. Він може стати цінним і цілющим подарунком, якщо красиво упакуєте в симпатичні мішечки (на фото). Допоможе вам в цьому «лінива вишивка». Для цього потрібно пошити з канви або іншої текстурної тканини мішечок. Вкладіть в нього картонку, обгорнуту в поліетилен — це потрібно для того, щоб половинки мішечка не склеїлися. Виріжте з серветки картинку. Відокремте верхній шар. За допомогою розведеного навпіл з водою клею ПВА приклейте картинку до передньої частини мішечка. Дайте висохнути (приблизно 4–5 год.). Коли клей висохне, картинка надійно схопиться з тканиною. Прати такий мішечок не можна. Але при акуратному використанні він буде служити довго і «вишивка» не відклеїться.
Діана ШЕПЕЛЬ.