Приготована у такий спосіб пшоняна каша справді стає як пух — легка і дуже м’яка! Готувати пшоняну кашу на молоці дуже просто, та є маленькі секрети.
- Склянка пшона
- 2 склянки води
- 2 склянки молока
- 0,5 чайної ложки солі
- 2 столові ложки цукру
- 2 столові ложки вершкового масла
- родзинки, курага (за бажання)
Секрет перший: часто пшоняну кашу варять на одному молоці або на суміші молока та води, але це не зовсім правильно. Адже крупи погано розварюються у молоці, тому таку кашу доводиться довше варити, що позначається на смаку. У воді крупи варяться швидше, тому молочну пшоняну кашу починають варити на воді, а потім вливають молоко.
Пшоно перебрати, залити окропом, розмішати, воду злити — це роблять для позбавлення від можливої гіркоти. Пшоно викласти у каструлю, залити 2 склянками води. Поставити на вогонь, посолити. Щойно вода закипить, зробити мінімальний вогонь, накрити каструлю кришкою. Варити 10 хв. До цього часу пшоно вбере майже всю воду. Налити у каструлю 2 склянки гарячого молока. Додати цукор. Варити на слабкому вогні від моменту закипання молока під кришкою ще 10 хв. Додати масло, родзинки і курагу, зняти з вогню. Залишити кашу на 15 хв. під кришкою і не відкривати, вона має добре набрякнути — це другий секрет пухової каші.
Діана ШЕПЕЛЬ.