Цим рецептом поділилася наша читачка Ніна Матвіївна Борсук з м. Мирогород Полтавської обл. Дуже хотіла, щоб ми його опублікували.
«Спробувавши ці помідорки в гостях, відразу ж випросила рецепт — мене вразив незвичайний смак, — каже господиня. — Для цієї закрутки не потрібні часник, зонтики кропу або інші прянощі. Їх з успіхом замінюють квітки чорнобривців. В даному рецепті інші спеції навіть небажані, оскільки чорнобривці мають доволі сильний пряний аромат, і в поєднанні з іншими приправами будуть перебивати один одного. Пропоную приготувати невелику порцію і переконатися, що помідори справді дуже смачні. Розрахунок продуктів на 1 літрову банку».
* Невеликі помідори
* 1 квітка чорнобривця
* 1,5 столові ложки цукру
* столова ложка солі (без верху)
* столова ложка оцту (9%)
Добре вимиту з содою банку (можна не стерилізувати) наповнити промитими помідорами. Вони повинні бути щільними. Приблизно в центр банки додати промиту квітку чорнобривця (його злегка пом’яти в руках, щоб краще віддав аромат). У баночку насипати сіль, цукор, влити оцет. Заповнити холодною колодязною водою (її не кип’ятити), щоб покрила помідори. Накрити стерилізованою кришкою. Дно каструлі застелити шматком тканини. Поставити банку, налити холодної води по плечики. Коли вода закипить, стерилізувати на повільному вогні 10 хв. Відразу закатати. Банку перевернути, укутати чим-небудь теплим і залишити до повного охолодження. Зберігати помідори в погребі, але можна й в іншому темному прохолодному місці. Крім аромату, чорнобривці додають помідорам і пружності.
А ще Ніна Матвіївна кладе гілочки чорнобривців в шафу з сушеними яблуками. Каже, пряний аромат квітів відлякує міль — тому, щоб уберегти свої запаси, розкладіть сухі пучечки разом зі стеблами в шафах. Але робити це потрібно до того, як завівся шкідник, квітки його не знищують, а лише не підпускають до запасів. Також розкладає сухе бадилля на підлозі сараю й погребу — миші не ризикують зимувати в таких духмяних приміщеннях.
Діана ШЕПЕЛЬ.