Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом, констатують у МОЗ. Проте причини для того, щоб зменшити її кількість у раціоні, дуже вагомі. За даними ВООЗ, середнє глобальне споживання натрію оцінюють у 4310 мг натрію/день (еквівалентно 10,78 г солі/день). Це призводить до майже 2 мільйонів смертей щороку. Адже більшість населення світу споживає набагато більше солі, ніж рекомендовано. Україна — не виняток.
То що дасть зменшення споживання солі:
- Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кров’яного тиску, знижуючи навантаження на серце та судини.
- Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності. Солоний раціон сприяє затримці води в організмі та збільшує навантаження на нирки.
- Збереження кісткової тканини. Надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу.
- Профілактика ожиріння. Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги.
- Покращення смакових відчуттів. Зменшення кількості солі в раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків.
- Підтримка загального здоров’я. Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії.
Аби уникнути цих ризиків, ВООЗ рекомендує обмежити кількість солі в раціоні до 5 г на добу.
Щоб зменшити її споживання, ВООЗ пропонує:
- їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;
- обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);
- готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;
- використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі;
- обмежити використання «магазинних» соусів, заправок і продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;
- прибрати сільничку зі столу.