На смак лляна олія радше нагадує горіх, з легкою гіркотою та м’якістю у післясмаку. На думку кулінара Євгена КЛОПОТЕНКА, ця олія заслуговує на максимальну увагу, адже має багато корисних для здоров’я та краси людини властивостей.
КОРИСНА ДЛЯ СЕРЦЯ ТА КРАСИ
Таку олію виготовляють методом пресування дозрілого та висушеного насіння льону. Вона корисна для здоров’я серця та мозку. Лляна олія є джерелом незамінних жирів, які наш організм отримує виключно з їжі, бо сам їх не виробляє. У її складі є сполуки, які науковці пов’язують зі зниженням ризиків виникнення раку молочної залози. Сприяє еластичності та пружності шкіри, розгладжує зморшки.
СМАЖИТИ НЕ МОЖНА
Лляна олія підходить для додавання в готові страви. Зробіть ароматні заправки для салатів, влийте невеличку кількість у ранкову вівсяну кашу з травами, додайте в начинку вареників із квашеною капустою та в тісто для хліба.
Лляну олію за бажання поєднуйте з оливковою чи соняшниковою та урізноманітнюйте її смак часником, гострим перцем і розмарином.
Але при нагріванні лляна олія стає шкідливою для організму. На ній не можна, наприклад, посмажити кабачки чи картоплю, краще полити вже готові овочі на тарілці.
ОБИРАЙТЕ ПРАВИЛЬНУ
Найкраще місце для її зберігання — темна прохолодна шафа чи комора, або дверцята холодильника. Також зверніть увагу при покупці лляної олії на тару. Продукт має продаватися виключно у пляшці із затемненого скла.
Також уважно обирайте товар за датою виготовлення. Навіть розхід маленької пляшечки може затягнутися у вас на місяці, тож олія згодом може гірчити.
Перш ніж вживати той чи інший продукт, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або дієтологом.
Поради з сайту klopotenko.com