Багато городників-початківців вважають, що збирання часнику ніяк не впливає на його зберігання, і викопувати голівки можна в будь-який зручний час. Насправді це зовсім не так. Якщо з цим поспішити, то вони будуть занадто м’якими і можуть згнити під час зберігання. Єдиний вихід – правильно висушити. Тоді головки дозріють і добре зберігатимуться. Визначити ступінь готовності часнику до збирання найпростіше за виглядом його пір’я та головок.
ЩО СВІДЧИТЬ ПРО ЗРІЛІСТЬ
1. Свіже пір’я відсутнє, а все листя, що залишилося, починає жовтіти. Не варто чекати, поки все пожовкне повністю. Краще зібрати врожай, доки частина листя ще зелена. Це запобігає загниванню верхньої частини головок.
2. Бульби, що утворилися на стрілках, починають розтріскуватися. Якщо стрілки відсутні, листя просто полягає. При цьому важливо пам’ятати, що орієнтуватися на стан листя зі стрілками не варто, тому що воно може залишатися зеленим до морозів.
3. Зміна кольору «сорочки» головок – ще одна вірна ознака зрілості. Як тільки вона синіє, це свідчить про зрілість головок, і можна сміливо збирати. Єдиним винятком із цього правила є часник білого сорту, адже на ньому ніколи не утворюються посинілі лусочки.
Крім того, у зрілого часнику починає сохнути коренева шийка, що теж є ознакою зрілості.
ЯК ЗБИРАТИ
За кілька днів до збирання необхідно перестати поливати грядку. Також важливо, щоб протягом 2–3 діб до викопування не було опадів. Це скоротить час на просушування головок.
Для збору найкраще використати вила. Якщо висмикуватимете вручну, можете пошкодити стебло, а головка залишиться в землі. Звичайно, її можна потім витягти, але довго такі екземпляри не зберігатимуться, тому краще їх відкласти та вживати першими.
Якщо погода суха, викопані головки можна залишити на грядці. На ніч бажано накривати, а за відсутності дощів вони повністю висохнуть приблизно за тиждень.
НА ЗБЕРІГАННЯ
Коли зібраний урожай остаточно висохне, його починають готувати до зберігання. Для цього обрізують усе коріння та стебла, залишаючи невеликий пеньок, не більше 2 см. Якщо плануєте зберігати часник у косах-плетінках, обріжте тільки коріння, оскільки самі стебла використовуватимуться для плетіння. Крім того, бажано відразу розсортувати головки за розміром, і в першу чергу вжити дрібні, оскільки вони зберігаються набагато гірше за великі.
Підготував Руслан ВЛАСЕНКО.