Робити це слід тоді, як кущ досяг нормального розміру, а на це може піти щонайменше 5 років. Сортові ознаки рослини виявляються в міру її зростання, і, зазвичай, не помітні в хості, що починає свій розвиток. Якщо часто ділити кущі, можна так і не побачити всіх особливостей сорту.
ОСЬ ДЕКІЛЬКА ПРАВИЛ
1. Оберіть оптимальну пору року. Рослину можна ділити у травні, у будь-який місяць літа та на початку вересня, щоб встигла вкоренитися.
2. Використовуйте правильні садові інструменти. Наприклад, якщо кущ великий, то краще відокремити саджанець лопаткою. Якщо ж ґрунт легкий, а рослина невелика, то підійде ніж із зубчиками. Для великого кореня можна скористатися ножівкою по металу. Зріз потрібно обробити золою, щоб попередити процес гниття.
3. Викопувати або вирізувати рослину потрібно на 10 см від основи маленької хости, а від великої – на 35 см. Після того, як буде вирізане коло навколо чагарника, потрібно підкопати лопатою під його коріньта акуратно витягти із землі.
4. Для кращого поділу можна змити ґрунт із коріння, щоб бачити, звідки ростуть корінці окремих рослин. Це захистить саджанці від розрізання навпіл.
5. Потім потрібно розділити кущ на 4–5 саджанців, намагаючись не пошкодити кореневу систему. Якщо корінь маленький, треба дбайливо розділити паростки. Для відокремлення стебел від основи потрібно робити рухи взад-вперед, а не вбік. Якщо саджанець дуже великий, його слід розрізати за допомогою кухонного ножа із зубчиками. Щоб паросток добре прижився, необхідно зберегти якомога більше листочків і коріння, розрізати не коріння, а основу.
6. Для розмноження садять за схемою – 20х15 см. Після того, як саджанець розростається, висаджують на постійне місце.
7. Після посадки хосту потрібно рясно полити, щоб швидше пристосувалася до нового місця.
8. На фінальному етапі слід замульчувати вологий ґрунт навколо рослини.
Підготував Руслан ВЛАСЕНКО.