Готувати цю страву зручніше в каструлі з товстим дном, щоб могли в ній обсмажити всі інгредієнти, а потім залити водою і зварити до готовності — так суп вийде насичений, та й сковорідки мити не доведеться.
На 1,5 л води:
* 70 г гречаної крупи
* 150 г свинини або курятини
* 200 г шампіньйонів
* середня цибулина
* середня морквина
* 3 середні картоплини
* 2 чайні ложки солі (або за смаком)
* столова ложка вершкового масла
* 3 столові ложки олії
* 1 маленький лавровий лист
* 3 горошини чорного перцю
* зелень (за смаком)
У каструлі з товстим дном розігріти олію та вершкове масло. Викласти нарізані кубиками гриби. Смажити до випаровування вологи. Додати дрібно нарізану цибулю, обсмажити до золотавого кольору. Потім — крупно натерту моркву. Продовжити обсмаження ще дві хвилини, поки овочі не набудуть легкого золотистого кольору. Всипати в каструлю гречку і обсмажити хвилину-дві, щоб розкрився її аромат. М’ясо нарізати і покласти в каструлю. Додати кубики картоплі. Відразу залити холодною водою. Варити при слабкому кипінні (пінку знімати) близько 15–20 хв. — готовність визначайте по картоплі, вона повинна стати м’якою. За 5 хв. до готовності посолити, покласти перець, лавровий лист і зелень. Коли суп буде готовий, зняти з вогню і дати настоятися під кришкою 10–15 хв.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.