Домашні пиріжки створюють настрій в домі, наповнюючи його теплом і затишком. Але не всі господині люблять працювати з дріжджовим тістом, чекаючи, коли воно підійде. Ідеальний варіант — приготувати тісто на кефірі. Йому не потрібно розстоюватися і підходити, проте такі пиріжки також виходять пишними і м’якими. Тісто універсальне, підійде з будь-якими начинками: м’ясними, овочевими та солодкими. Смажать їх в олії на сковороді, всього виходить 12 пиріжків.
ТІСТО:
- 250 мл кефіру
- близько 500 г борошна
- 2 яйця
- чайна ложка соди
- 1,5 чайної ложки солі
- 2 чайні ложки олії
- столова ложка цукру
- олія для смаження
- вершкове масло для змащування
НАЧИНКА:
- 4 круто зварених яйця
- пучок зеленої цибулі
- 0,5 чайної ложки солі
- чверть чайної ложки чорного меленого перцю
Для начинки яйця і цибулю дрібно нарізати, посолити, поперчити, добре перемішати.
Для тіста кефір трохи підігріти, щоб був теплим. Змішати в мисці кефір, яйця, цукор, сіль, соду, олію. А потім всипати в суміш борошно. Борошно додавати в тісто поступово, спочатку вмісити 400 г, борошно, що залишилося, досипати ложками, починаючи вимішувати руками. Щоб тісто на кефірі вас не підвело, не насипайте багато борошна — це єдиний секрет приготування кефірного тіста. Інакше пиріжки будуть не пишними, а глевкими. Правильно приготоване тісто м’яке і не липне до рук. Дати постояти 10 хв. Ліпити з тіста легко, розкачувати качалкою не потрібно. Достатньо притрусити стіл борошном, а потім відщипувати невеликі шматочки і формувати плескачики розміром із долоню. Великі пиріжки не робіть (розмір — як котлета), вони піднімуться на сковороді. Викладати по столовій ложці начинки на плескачики, зліпити краї. Сформувати пиріжки, викладати частинами на сковороду з розігрітою олією, смажити з обох боків на середньому вогні до рум’яності (приблизно по 4 хв.). Потім обсмажити з боків. Готові пиріжки трохи змастити вершковим маслом.
Діана ШЕПЕЛЬ.