Не так давно в наших магазинах з’явилася нова крупа – булгур, однак не всі знають, які смачні страви з нього можна приготувати. Тим часом це крупа з тисячолітньою історією, яка за століття упевнено ввійшла в середземноморську, індійську, вірменську та азербайджанську кухні з багатим кулінарним минулим. На Кіпрі та у Греції з булгура готують весільний плов, а у Туреччині – традиційний «суп наречених» із сочевицею. У Китаї його вважають священною крупою.
Булгур – це пшенична крупа. Її особливість у тому, що пшеницю для булгура збирають у період молочної зрілості, потім пропарюють, сушать, отримані зерна шліфують і подрібнюють. Завдяки цьому крупа набуває виразного горіхового смаку та аромату, а час її подальшого приготування скорочується. Булгур використовують для приготування супів, салатів, різних страв і десертів, фарширування овочів. Він чудово поєднується з м’ясом, рибою, морепродуктами та овочами. У східній кухні цією крупою часто замінюють традиційний рис для плову.
Приготування булгура має свої особливості. Перед варінням крупу не промивають, але обов’язково обсмажують на вершковому маслі або олії. Без цього горіховий присмак, за який її й цінують в усьому світі, не буде відчуватися. Спробувавши булгур, ви не залишитеся байдужими до цього незвичного смаку.
ОСНОВНИЙ РЕЦЕПТ
Інгредієнти. Склянка булгура, 2 склянки води, 2 столові ложки вершкового масла, сіль – за смаком.
Спосіб приготування. Розтопити у казані масло. Всипати крупу, перемішати, обсмажувати 5 хв. Залити водою, посолити. Збільшивши вогонь, довести до кипіння. Варити на маленькому вогні 15-20 хв. Дати настоятися 5 хв. Готовий гарнір має приємний горіховий присмак.
З КУРКОЮ ТА ОВОЧАМИ
Інгредієнти. 300 г курячого філе, морква, цибулина, солодкий перець, склянка булгура, 2 склянки води, олія, вершкове масло, чорний мелений перець, сіль – за смаком
Спосіб приготування. Нарізати філе невеликими шматочками, обсмажити на олії до готовності, відкласти. У цю саму сковороду покласти подрібнені моркву, цибулю, перець, готувати 20 хв. на середньому вогні. На іншій сковороді розтопити вершкове масло, просмажити крупу приблизно 5-7 хв., додати овочі, курятину, залити водою, довести до кипіння й тушкувати під кришкою 15-25 хв.
Анна МЕЛЬНИЧУК.