Ніжний, надзвичайний кекс! Дуже смачний, із вологим м’якушем.
На форму 21х10 см:
- 2 яйця
- 200 г гарбузового пюре
- 140 г цукру
- 80 г вершкового масла
- 50 мл молока
- 1 столова ложка манки
- 1 столова ложка розпушувача (без верху)
- 200 г борошна
- 100 г волоських горіхів
- чверть чайної ложки кориці
- цедра апельсина
- дрібка солі
- дрібка ваніліну
Глазур:
- 6 столових ложок цукрової пудри
- 3 чайні ложки соку апельсина
Для пюре гарбуз нарізати крупними шматками. Запекти в мікрохвильовій печі до повної м’якості, приблизно 5–10 хв. (рідину необхідно злити). Також можна запекти в духовці. Або залити невеликою кількістю води в каструльці й тушкувати до повної м’якості, потім відкинути на друшляк, щоб уся рідина стекла. Розім’яти м’якоть на однорідне пюре.
Горіхи підсушити на сухій сковорідці. Дати охолонути. Недрібно порубати.
Пюре викласти в миску, всипати манку, влити молоко. Перемішати, залишити на столі на 10 хв., щоб манка набухла.
Окремо змішати яйця та цукор, збити міксером на пишну масу. Додати м’яке масло, збити до однорідності. Додати гарбузову масу, трохи збити. Всипати борошно, розпушувач, сіль, корицю та ванілін. Акуратно перемішати до однорідності. Наприкінці додати цедру та горішки, перемішати.
Викласти у форму, застелену пергаментом. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці близько 40–50 хв. Дати охолонути у формі.
Для глазурі розтерти цукрову пудру та апельсиновий сік. Полити глазур’ю кекс, дати застигнути.
Перед приготуванням випічки обдаю лимони окропом. Річ у тім, що окріп «вмикає» ефірні олії, які містяться в цитрусі, роблячи його набагато ароматнішим і смачнішим. А ось гіркота після такого «душу» зникає.
Світлана БОРТНИК. м. Одеса.