Якщо полюбляєте гострі приправи, обов’язково спробуйте ще й цю. Яблука використовую недозрілі — в мене дерево регулярно «скидає» надлишки. Вони ще дуже кислі, проте соковиті. Для цієї закуски підходять якнайкраще.
- 2—3 кислих яблука
- 100 г кореня хрону
- 5 великих зубчиків часнику
- 2 столові ложки жирних вершків
- 2 столові ложки соку лимона
- 2 столові ложки окропу
- 0,5—1 чайна ложка солі (або за смаком)
- 0,5—1 чайна ложка цукру (або за смаком)
Дрібно натертий хрін, цукор і сіль покласти в миску, додати окріп. Ретельно перемішати. Запарювання хрону окропом надає потрібної консистенції — він одразу стає більш м’яким і ніжним, проте — не менш гострим. Додати почищені й подрібнені яблука, вичавлений часник, лимонний сік і вершки. Ще раз усе ретельно перемішати. Перекласти в герметичну ємність, спробувавши спочатку на цукор і сіль. Зберігати в холодильнику.
Змінюючи кількість хрону та часнику, отримаєте більш чи менш гостру закуску. А залежно від смаку яблук, вона буде кислішою чи солодшою. Оскільки до складу входять вершки, такий хрін, звичайно, довго не зберігатиметься.
Порада: краще натирати хрін на дрібній тертушці (для дерунів), а не подрібнювати в чаші блендера — консистенція буде зовсім іншою. А щоб легше було це зробити — просто заморозьте корінь перед приготуванням.
Софія ВОЛОШИН. м. Київ