Абрикосове варення за цим рецептом виходить не дуже солодким. А завдяки нетривалому приготуванню на вогні фрукти добре зберігають форму й аромат.
На 1 кг абрикосів знадобиться 400 г (максимум 500 г) цукру.
Вимити та обсушити абрикоси. Розрізати кожен плід навпіл уздовж, розкрити й видалити кісточки. Фруктів беріть не 1 кг, а трохи більше, щоб вийшло рівно 1 кг м’якоті. Якщо абрикоси великі, то кожну половинку розрізати навпіл. Викласти фрукти в таз, засипати цукром, накрити кришкою та залишити години на 3—4, щоб дали сік. За цей час підготувати та простерилізувати банки з кришками. Коли абрикоси пустять сік, поставити таз на слабкий вогонь і потроху прогріти (вміст не перемішувати). Як добре прогріється, можна акуратно перемішати знизу вверх. Тримати на вогні до розчинення цукру та слабкого кипіння соку. Час від часу помішувати. Щойно закипить, проварити 5 хв. Потім гарячим одразу розлити по банках.
Заповнювати ємності по шийку. Закрити під ключ. Одразу перевернути банки, укутати, залишити до повного охолодження.
Варення за цим рецептом виходить не дуже густим. За бажання, його можна уварювати в кілька етапів, щоб загусло. Оскільки у варенні дуже мало цукру, бажано зберігати його у прохолодному місці.
До речі, деякі господині радять розрізати абрикоси не вздовж, а впоперек, начебто так половинки краще зберігаються. Спробуйте!
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.