Що більше сортів і кольорів томатів візьмете, то яскравішим буде салат. Викладайте страву на добре охолоджену тарілку — ця хитрість допоможе салату довго мати свіжий вигляд.
«ПІД ШУБОЮ»
4 середні помідори; 200 г твердого сиру; 2 круто зварені яйця; 100 г майонезу; 2 зубчики часнику; зелень, сіль і чорний мелений перець — за смаком.
Цей салат викладайте шарами. Помідори нарізати гострим ножем кружальцями, викласти половину на таріль. Посолити, поперчити, притрусити одним дрібно нарізаним яйцем. Далі — середньо натертим сиром (теж половина від усієї кількості). Змастити половиною майонезу, перемішаного з часником. Це перший шар. Потім укладаємо другий шар у такомуж порядку: помідори (сіль, перець) — яйце — сир — майонез. Розрівняти майонез ножем. Притрусити подрібненою зеленню.
М’ЯТНИЙ
5 середніх помідорів; 10 листочків свіжої м’яти; 1 лимон (цедра і сік); 60 мл олії; 0,5 столової ложки цукру; сіль і чорний мелений перець (за смаком).
Нарізати помідори скибочками, перемішати з натертою лимонною цедрою і дати настоятися близько 20 хв. Зробити заправку, змішавши сік половини лимона із сіллю, цукром, перцем і олією. Полити заправкою помідори, додати подрібнені листочки м’яти та перемішати.
ІЗ ДОМАШНІМ СИРОМ
Середній пучечок зеленого салату; 4 середні помідори; 150 г кисломолочного сиру; сметана (за смаком); сіль і чорний мелений перець (за смаком); 2 зубчики часнику; пів пучечка зеленої цибулі.
Помідори порізати скибочками. Подрібнити зелень. Додати до помідорів зелень, розкришений сир, сметану, вичавлений часник, сіль і перець. Обережно перемішати. У салатник викласти листя салату. Зверху — овочі.
У ГОРІХОВІЙ ЗАПРАВЦІ
3 середні помідори; 2 середні огірки; 1 солодка перчина; маленька цибулина; кілька листочків салату.
Заправка: 70 г волоських горіхів; 2—3 зубчики часнику; 1—2 столові ложки яблучного оцту; дрібка хмелі- сунелі; дрібка гострого перцю; сіль і чорний мелений перець (за смаком).
Для заправки горіхи трохи підсмажити на сухій сковороді, охолодити. Подрібнити в ступці чи двічі — у м’ясорубці. Додати тертий часник, оцет, хмелі-сунелі та гострий перець. Також додати 2—3 столові ложки води, трохи солі та чорний перець. Перемішати. Заправка виходить доволі густою.
Огірки та помідори порізати тонкими напівкружальцями. Перець і цибулю — тонкою соломкою. Скласти всі овочі в салатник, туди ж додати трохи салатного листя, порваного руками. Трохи посолити й акуратно перемішати. Додати заправку та знову перемішати.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.