Рецептів маринованого часнику багато, але цей перевірений і дуже вдалий! Смачний, ароматний і хрусткий.
- 550 г часнику
- 1 листок хрону
- 2 листочки чорної смородини
- 4 листочки вишні
- 2 зонтики кропу
- 6 горошин духмяного перцю
- чайна ложка насіння гірчиці
Маринад:
- 400 мл води
- 2 столові ложки цукру
- 1 столова ложка солі
- 2 столові ложки оцту (9%)
Головки почистити, зрізати частини з корінцями. Найбільші зубчики розрізати навпіл, щоб часник промаринувався одночасно. Залити окропом на 2 хв. Злити воду та залити зубчики холодною водою, відкинути на сито і дати рідині повністю стекти.
Простерилізувати 2 банки по 0,5 л та кришки. У кожну банку закласти зелень: по половині маленького листочка хрону, по 1 — чорної смородини та по 2 — вишні. Додати по 3 горошини духмяного перцю та по половині чайної ложки насіння гірчиці.
Розкласти часник порівну по банках. Залити окропом майже до верху банок. Прикрити кришками. Залишити на 15 хв., щоб вміст прогрівся. Далі повністю злити воду, а банки прикрити кришками. У каструлю налити 400 мл води. Додати цукор і сіль. (Ложки беріть повні, навіть із невеликою гіркою). Довести до кипіння і варити розсіл 2 хв. Зняти з вогню, налити оцет і все перемішати. Відразу ж залити маринадом часник.
Якщо рідини не вистачило, просто тримайте під рукою чайник з окропом — доведіть об’єм маринаду до краю банок. Закрити під ключ. Перевернути заготовки, укутати. Залишити до повного охолодження, після чого зберігати в сухому темному місці. У холод можна не ставити (хіба що безпосередньо перед подачею) — маринований часник і так добре зберігається.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.