Пряники для рецепта візьміть без начинки. Підійдуть навіть ті, які вже зачерствіли, — з додаванням інгредієнтів вони стануть м’якими. У тісто для пряників можете додати горіхи, подрібнені на крихту, а обсипати їх можна какао-порошком. Та й форму зробити, за бажання, «ковбаскою» чи круглу.
- 400 г пряників
- 150 мл молока
- 1 столова ложка какао-порошку
- 100 г чорного шоколаду
- 70 г вершкового масла
- 4 столові ложки згущеного молока
У каструльку налити молоко, довести до кипіння, зняти з плити, додати какао, поламаний на шматочки шоколад і масло. Перемішати, щоб масло та шоколад розчинилися. Залишити шоколадне молоко трохи охолонути. У блендер викласти шматочки пряників, подрібнити на крихту (або прокрутити в м’ясорубці).
Близько 3 столових ложок пряникової крихти відкласти для обсипки. В шоколадну крихту, що залишилася, додати шоколадне та згущене молоко. Ретельно перемішати. Поставити масу в холодильник не менш як на 30 хв. Дістати охолоджене «тісто». Сформувати кульки розміром із волоський горіх та обкачати у пряниковій крихті. Поставити в холодильник на 2—3 год.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.