Ви готуєте бутерброди близьким на роботу? Любите їздити на природу та брати з собою перекуси? Хочете побалувати свою родину гарячою випічкою вранці? Тоді рецепт незвичних булочок у вигляді кишені — для вас. Тісто можна приготувати своє улюблене дріжджове, або скористатися нашим рецептом. А вкласти в «кишені» можна ковбасу чи сир, свіжі овочі тощо.
Тісто:
- по 125 мл молока та води
- 450—500 г борошна
- 1 середнє яйце
- 20 г свіжих дріжджів
- 2 столові ложки цукру
- 40 г вершкового масла (в тісто)
- 1 чайна ложка солі
Додатково:
- 1 столова ложка молока
- 1 яйце (для змащування)
- 50 г вершкового масла (для змащування)
З’єднати в мисці тепле молоко з водою. Додати цукор, розкришити дріжджі. Всипати 100 г борошна, перемішати. Поставити опару в тепло на 15—20 хв. до утворення пінної шапочки. Всипати сіль, ввести яйце кімнатної температури. Додати розтоплене вершкове масло, перемішати до однорідного стану. Поступово просіяти борошно, що залишилося.
Замісити спершу ложкою, а потім руками. У результаті має вийти тісто, яке добре триматиме форму і не липнутиме до рук. Водночас тісто має бути м’якеньким. Викласти в змащену олією миску й поставити в тепло на 40—60 хв. За цей час воно має збільшитися вдвічі.
Далі злегка обім’яти. Розділити на 8—9 частин. (Щоб булочки вийшли однаковими, краще скористатися вагами). Тісто зовсім не липне, тому стіл борошном можна не присипати. Якщо все ж таки липне, то при формуванні булочок краще змастити руки олією.
Формовка: кожен шматочок розкачати на коло діаметром близько 13—15 см, 0,5 см завтовшки. Змастити трохи розтопленим вершковим маслом. Скласти навпіл. Півколо знову змастити маслом, знову скласти. Має утворитися трикутник. Вільний край добре защипнути, щоб булочки не розкрилися під час випічки. Так само сформувати інші.
Викласти заготовки на застелене пергаментом деко. Прикрити легким рушником. Поставити в тепло на 25 хв. — вони повинні добре піднятися. Для змащування в мисці змішати яйце та молоко. Змастити булочки. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці близько 15 хв. Скоринка має вийти золотистою. Нарізати тонко ковбасу, сир, овочі. Викладаємо між шарами будь-яку начинку та насолоджуємося!
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.