Молоду картоплю складно зіпсувати, але її смак можна покращити. І не важливо, чи будуть це цілі картоплинки, чи порізані на шматочки. Наша добірка рецептів допоможе вам перетворити звичайну картоплю на справжній шедевр.
ЗІ СМЕТАННИМ СОУСОМ
- 400 г молодої картоплі
- 150 мл сметани
- пучечок свіжої зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля)
- сіль, чорний мелений перець (за смаком)
- 2—3 зубчики часнику.
Картоплю за бажання почистити (зручно це робити жорсткою стороною губки для миття посуду). Відварити до готовності в підсоленій воді. Поки вариться картопля, приготувати соус. Змішати в салатнику сметану, подрібнену зелень, вичавлений часник, чверть чайної ложки солі та дрібку чорного перцю. Ретельно перемішати соус і поставити в холодильник. З картоплі злити воду. Викласти на тарілки, а зверху — сметанний соус.
ІЗ СУЛУГУНІ
- 1 кг картоплі
- 70 г вершкового масла
- 4—5 зубчиків часнику
- по кілька гілочок кропу та зеленої цибулі
- 150 г сулугуні
- сіль, перець (за смаком)
Картоплю відварити в трохи підсоленій воді до готовності. Викласти в змащену маслом форму для запікання. Кожну картоплину придавити виделкою, щоб тріснула. Поперчити, подрібнити зелень, притрусити нею картоплю. Розтопити в каструлі масло, додати подрібнений часник, перемішати й одразу зняти з вогню. Часниковою заправкою полити картоплю, намагаючись попасти на кожну. Тонкими пластинками нарізати сулугуні та розкласти на кожну картоплину. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку. Запікати до розплавлення сиру (близько 15 хв.).
ГІРЧИЧНА
- 0,7 кг невеликої картоплі
- 70 мл олії
- 2 чайні ложки столової гірчиці
- столова ложка гірчиці в зернах
- 50 г твердого сиру
- сіль і чорний мелений перець (за смаком)
Картоплю відварити в підсоленій воді до готовності. Для заправки з’єднати олію, обидва види гірчиці, сіль і перець. Усе збити виделкою на однорідну емульсію. Вона з часом може розшаруватись, тому перед заправкою необхідно ще раз збити. Готову картоплю викласти у форму. Кожну розплющити товкачиком або виделкою, щоб тріснула. Полити заправкою. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хв. Далі притрусити тертим сиром, запікати ще 5 хв.
САЛАТ-ГАРНІР
- 12 шт. маленьких картоплин
- великий свіжий огірок
- маленький малосольний огірок
- великий пучок зеленої цибулі з цибулинками
- великий пучок кропу
- 3—5 столових ложок олії
- сіль і чорний мелений перець (за смаком)
Картоплю відварити в підсоленій воді. Злити рідину, картоплю підсушити, почистити. Середньо нарізати огірки та кріп. У цибулі відрізати білу частину. Зелень подрібнити, а цибулинки нарізати пів кільцями. У сковороді розігріти олію.
Викласти білу частину цибулі. Трохи потримати на вогні, щоб віддала аромат. Додати картоплю, перемішати — не засмажувати, лише прогріти та дати просочитися ароматами. Картоплю разом із цибулею та олією відправити до огірково-зеленої суміші, приправити сіллю та перцем за смаком, перемішати й одразу подавати, поки салат теплий. Дуже смачно запивати квасом!
«ЗОЛОТІ ГОРІШКИ»
Цікавий спосіб приготувати дрібну картоплю — обсмажити її в клярі! М’яка всередині, з апетитною скоринкою ззовні. Не картопля, а золоті горішки!
- 500 г дрібної картоплі
- 1 яйце
- 1 столова ложка сметани
- 3 столові ложки борошна (і трохи для обкачування)
- 0,5 чайної ложки меленої паприки
- сіль (за смаком)
- олія
Картоплю відварити в підсоленій воді до готовності. Воду злити, бульби трохи підсушити та охолодити. Обкачати в борошні (щоб кляр добре тримався). Для кляру в мисці з’єднати яйце, сметану, борошно, сіль і мелену паприку.
Перемішати, має вийти густа маса, як на оладки. У невеликій каструльці розігріти олію (вона має покривати картоплю наполовину). Занурити картоплю в кляр, опустити в олію та смажити до рум’яної скоринки (близько 2—3 хв.). Часто перевертайте кожну бульбу, щоб скоринка просмажилася рівномірно.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.