Бездріжджове тісто для пирогів і пиріжків, замішане на томатному соку та олії. Випічка виходить апетитного яскравого кольору, до того ж доволі довго зберігає м’якість.
- 120 мл томатного соку (без солі)
- 300 г борошна
- 100 мл олії
- 1 чайна ложка розпушувача
- 0,5 чайної ложки солі
В окремий посуд просіяти борошно. Змішати його з розпушувачем і сіллю. (Якщо у вас солоний томатний сік, то кількість солі треба зменшити). Усе перемішати. В іншому посуді змішати олію та сік (як варіант, можна в питній воді розмішати томатну пасту). Всипати до томатної рідини борошняну суміш, добре перемішати. Спочатку зручно робити це виделкою, після чого домісити тісто руками. Довго не потрібно — достатньо, щоб не залишилося сухих вкраплень. Зібрати тісто в кулю (воно м’яке і зовсім не липке) й покласти в пакет. Відправити в холодильник на 30 хв. Тепер можна з ним працювати.
Для розкочування та формування майбутніх виробів може знадобитися невелика кількість борошна. Та щоб не додавати його багато, покладіть тісто між двома шарами харчової плівки. Так воно не прилипатиме до скалки та поверхні. А ще його легко буде переносити у форму (потім треба буде лише акуратно зняти плівку). З томатного тіста виходять дуже смачні пироги та пиріжки з несолодкою начинкою,булочки та піца.
Випікати при 180 градусах у заздалегідь прогрітій духовці, до сухої шпажки. Великі пироги — близько 45—50 хв.; пиріжки — 17—20 хв.
Порада: коли готуєте пиріжки з начинкою із варених яєць і зеленої цибулі, покладіть у кожен по шматочку вершкового масла. Начинка вийде ніжнішою та смачнішою, пиріжки просто танутимуть у роті. Дуже радимо! Буквально половинки чайної ложки масла буде достатньо, щоб смак став неперевершеним!
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.