Зелені борщі зі щавлю та кропиви смачні й корисні. Але в щавлі, як відомо, присутня щавлева кислота, яка не є подарунком для організму, бо утворює кристали в нирках, відкладається в суглобах.
Тому професор Білоцерківського національного аграрного університету Зеновій СИЧ радить спробувати використовувати нову культуру щавнат (її ще називають шпинат Утеуша), а також щавель сорту “Кривава Мері”, які накопичують мало щавлевої кислоти.
«Кривава Мері» (на знімку) – скоростиглий сорт, малокислий, гарний у саду (чудово виглядає поміж каменями) і на столі, добре зимує. Його можна сіяти впродовж усього літа, бо швидко сходить, і до зими отримаєте багато користі та краси.
Щодо щавнату (гібрид щавлю), то його створили селекціонери Національного ботанічного саду ім. М.М.Гришка. Є дві групи сортів – технічні (на силос) та овочеві. Можна знайти в магазинах, де пропонують на стійках насіння, шукайте у відділі «декоративні культури» або ж на інтернет-сайтах (olx, рrom, rozetka тощо).
Один раз посіявши, завжди матимете, а насінням ділитиметеся з сусідами, бо це багаторічні рослини. Орієнтовна ціна насіння щавнату – до 8 грн за 1 г. Насіння Кривавої Мері також доступне імпортоване (вже років 5 на нашому ринку). Ціна за 0,1 г – до 10 грн, за 2 г – 40 грн.
Людмила ОПАНАСЕНКО.