Перевірений роками рецепт тертого пирога з варенням. Солодке розсипчасте пісочне тісто та ароматна ягідна начинка з приємною кислинкою. Це ще й чудовий спосіб «утилізувати» залишки торішнього варення.
- 550 г борошна
- 350 г варення
- 250 г вершкового масла
- 200 г цукру
- 2 яйця
- 1 чайна ложка розпушувача
- 0,5 чайної ложки солі
- чайна ложка ванільного цукру
У миску просіяти борошно, додати розпушувач і сіль дрібного помелу. Перемішати, щоб сухі інгредієнти добре розподілилися. В іншому посуді розтопити масло. В тепле масло додати цукор і ваніль, розмішати, щоб цукор розчинився. Дати маслу охолонути та вбити яйця, перемішати. Додати до масляно-яєчної маси борошняну суміш. Замісити пісочне тісто. На цьому етапі важливо розуміти, що борошно та його вологість у всіх різні, тому вага цього продукту може відрізнятися від вказаної в рецепті. Швидко всипати борошно в масло, щоб не залишилося сухих часточок. Якщо тісто виходить надто вологим, підсипте ще борошна.
Якщо сухе й навіть розсипається, підлийте трохи води. У результаті пісочне тісто для тертого пирога буде м’яким, ніжним і не липким. Розділити його на більшу та меншу частини (2/3 та 1/3). Меншу загорнути в харчову плівку або покласти в пакет, розплющити долонею (щоб швидше затверділо) і відправити в морозилку хвилин на 15—20. Деко (ця кількість продуктів розрахована на деко 60х60 см) застелити папером для випічки. Нічим змащувати не потрібно, бо у складі пісочного тіста і так багато масла. Викласти більший шматок тіста в центр. Руками або за допомогою качалки рівномірно розподілити на тонкий пласт. Краї коржа підрівняти ножем чи лопаткою. Далі черга начинки: ідеально підходить будь-яке варення із кислинкою. Акуратно розподілити його по тісту. Дістати з морозилки другий шматок тіста і поверх варення натерти на великій тертушці. Ущільнювати не потрібно. Що краще підмерзне тісто, то легше його натерти. Відправити деко в заздалегідь розігріту духовку. Випікати при 180 градусах близько 40 хв. У гарячому вигляді розрізати на порційні шматочки.
Дати охолонути, за бажання присипати цукровою пудрою, і можна смакувати.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.