Дріжджове тісто, яке чудово піднімається, а випічка виходить пухкою!
Для пиріжків: 500 г борошна; 300 мл води; 6 столових ложок олії; 7 г сухих дріжджів; 2 столові ложки цукру; 1 чайна ложка солі.
Начинка: 500 г білоголової капусти; сіль; по невеликій цибулині та морквині; чорний мелений перець; дрібка цукру; олія.
Просіяти в миску борошно. Додати цукор, сіль та дріжджі (якщо використовуєте свіжі, їх знадобиться 21 г). Влити теплу воду та олію. Спочатку за допомогою ложки, а потім руками замісити гладеньке тісто. Вимішувати слід не менше 5 хв. Потім скачати його в кулю і викласти в змащену олією миску. Накрити легким рушником і відправити в тепло на 1 год. Воно збільшиться приблизно в три рази.
Для начинки капусту дрібно нашаткувати, добре пом’яти. В олії обсмажити подрібнену цибулю до золотистості. Викласти до неї моркву, тушкувати під кришкою до м’якості. Додати капусту, тушкувати до бажаної м’якості. Додати сіль, цукор, перець.
Тісто обім’яти, поділити на 16 частин. З кожної скачати кульку та накрити серветкою, щоб не обвітрювалися. Далі сформувати пиріжки із начинкою вподобаної форми. Викласти на деко, застелене пергаментом. Для рум’янцю змастити пісні пиріжки олією або міцно завареним солодким чорним чаєм. За бажанням, присипати кунжутом чи маком. Відправити в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку. Випікати близько 20 хв.
Начинку для таких пиріжків можна робити як солодку, так і солону, смак тіста абсолютно нейтральний.
Для піци: 180 мл води; 15 г свіжих дріжджів; 1,5 чайні ложки цукру; 1 чайна ложка солі; 3 столові ложки олії; 250—300 г борошна.
У теплій воді розвести дріжджі. Всипати цукор, перемішати. Накрити серветкою. Поставити в тепло до утворення пінної шапочки. Додати сіль. Влити олію. Всипати борошно. Замісити тісто. Накрити серветкою. Поставити в тепло. Тісто має добре піднятися (на це знадобиться близько 45 хв.). Розкачати на коло діаметром 30 см. Викласти начинку (за смаком). Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці близько 15 хв.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.