Харчування у Петрівку - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Культура та життя

Харчування у Петрівку

4 Червня, 2018
in Культура та життя, Традиціі
0
Харчування у Петрівку
0
Поділилося
49
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Протягом року церква східного обряду визначила такі суворі пости: 7 тижнів перед Великоднем; від 3 до 6 тижнів (залежно від дати Великодня) Петрівський; 2 тижні Спасівський (Успенський); 6 тижнів Пилипівський (Різдвяний). Загалом на пости припадає 25-28 тижнів (враховуючи й окремі «суворі» дні – такі, як Усікновення Голови Івана Хрестителя, Воздвиження Чесного Хреста тощо), що становить половину календарного року.

У цьому є не тільки духовний, а й фізіологічний раціональний сенс, адже пости виконують у харчуванні так звану розвантажувальну функцію. Однак у давнину серед зубожілого населення (не кожен міг придбати рибу, гриби, крупи, що не заборонено постом) велика кількість днів посту та ще й важка фізична праця нерідко призводили до білково-вітамінного голодування, виснаження організму, причому в людей розвивалася куряча сліпота і навіть цинга. У роки, коли запаси риби, грибів, бобових були достатніми, а буряків, капусти, картоплі вистачало до нового врожаю, піст витримували легше.

Щоправда, від посту звільняли (на користь молочних страв) малих дітей, вагітних жінок, стареньких людей і тяжко хворих.

А як же харчувалися під час Петрівки у давнину? (Цього року Петрів піст розпочинається 4 червня і триватиме до 11 липня включно). Збереглося чимало етнографічних нотаток, які розповідають, що їли у Петрівку наші предки.

На сніданок готували каші, картоплю (запаси старої, а під кінець посту могла з’явитися на столі й молода). Все їли з квасом, бо молочні продукти були під забороною.

Обід майже завжди складався з пісного борщу, гречаної або пшоняної каш та кваші. Додавали квашені огірки, капусту, цибулю. Поливали олією, а дехто обходився й без неї. Іноді замість борщу варили пісний капусняк.

Полуденок чи підвечірок був «на сухом’ятку»: хліб або корж із квасом, чаєм.

На вечерю споживали приготовлені на воді галушки, локшину, затірку; у південно-західних регіонах України мамалиґу з кукурудзяного борошна. Зрідка смажили на олії деруни або картопляники.

Протягом дня пили відвари лікарських трав, кисіль.

Та найпопулярнішою стравою у Петрівку був щавлевий борщ і його різновид холодник. Він добре втамовував спрагу в літню спеку. Королем на обідньому столі вважали «молодий борщ» зі стебел та листя молодого червоного буряка, моркви, петрушки (інколи брали й зав’язі коренеплодів), кропу, молодої картоплі, додавали вишні. У багатьох регіонах України лісові та садові ягоди з цукром вважалися на Петрівку делікатесом. Пекли з ними пироги, варили вареники. Таку смакоту готували найперше для дітей.

Тарас ЛЕХМАН.

Попередня публікація

На березі моря

Наступна публікація

Ревінь на зиму

Схожі публікації

Що треба розповідати, сповідуючись
Поради священника

Що треба розповідати, сповідуючись

4 Червня, 2025
Чи одна то особа: Преподобний Ілля Муромець Печерський та герой билин Ілля Муромєц
Поради священника

Чи одна то особа: Преподобний Ілля Муромець Печерський та герой билин Ілля Муромєц

3 Червня, 2025
В’ячеслав Хурсенко: «В роках моїх така велика сила, Та долю не затримати нічим…»
Постать

В’ячеслав Хурсенко: «В роках моїх така велика сила, Та долю не затримати нічим…»

30 Травня, 2025
Тетяна І Сергій Сили: «Разом ми — сила!»
Постать

Тетяна І Сергій Сили: «Разом ми — сила!»

15 Травня, 2025
Страх допомагає вижити
Життя як воно є

Страх допомагає вижити

12 Травня, 2025
Сварка може бути конструктивною
Життя як воно є

Сварка може бути конструктивною

28 Квітня, 2025
Наступна публікація
Ревінь на зиму

Ревінь на зиму

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти