Ніжне сирно-пісочне печиво, в міру солодке, доповнене кисленькою начинкою з журавлини — казкове частування. А який святковий вигляд мають ці завитки!
Тісто:
- 150 г кисломолочного сиру (5—9%)
- 80 г вершкового масла
- 20 г цукру
- 1 жовток
- 160 г борошна
- 1 чайна ложка розпушувача
- дрібка солі
- дрібка ваніліну
- 1 чайна ложка цедри апельсина або лимона
Начинка:
- 100 г журавлини
- 70 г цукру
- 30 г волоських горіхів
- 1 чайна ложка крохмалю
- чверть чайної ложки кориці
- 1 білок (для змащування)
Для тіста в миску викласти сир, додати жовток, цедру, цукор, добре розтерти. В окрему миску насипати борошно, додати розпушувач, по дрібці солі та ваніліну, перемішати. Додати до борошняної суміші шматочки холодного масла й перетерти на крихту. Додати до масляної крихти сирну масу, замісити тісто. Довго вимішувати не потрібно, як тільки всі інгредієнти зберуться в кулю — тісто готове. Викласти в пакет і сховати в холодильник на 30 хв.
Для начинки в каструльку викласти журавлину, додати цукор. Поставити на плиту на маленький вогонь. Постійно помішуючи, проварити суміш 10—15 хв. Наприкінці додати крохмаль, перемішати та вимкнути вогонь. Всипати корицю. Подрібнити ягідне пюре блендером. Дати охолонути. Горіхи підсмажити на сухій сковороді, подрібнити.
Тісто розділити на 2 частини (для зручності). Кожну розкачати на прямокутний пласт приблизно 4 мм завтовшки. Змастити пласти ягідною начинкою. Притрусити горішками. Згорнути 2 рулети. Загорнути у плівку та покласти в морозилку на 30 хв. Дістати з морозилки, трохи присипати рулети борошном. Нарізати на шматочки 1—1,5 см завширшки. Перекласти на деко, застелене пергаментом. Змастити завитки білком. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 15—20 хв.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.